HOD PO RUBU

Rat u EU-u zbog privatizacije voda

25.10.2012 u 09:19

Bionic
Reading

Europska komisija članicama eurozone u dužničkim problemima davanje financijske pomoći uvjetuje privatizacijom vodnih resursa. Uprava povjerenika EU-a Ollija Rehna reagirala je na pitanja postavljena u otvorenom pismu vezanom za ulogu Europske komisije u nametanju privatizacije u Grčkoj, Portugalu i drugim zemljama. Skupine civilnog društva pisale su povjereniku Rehnu da zahtijevaju da se zaustavi 'daljnji pritisak za nametanjem privatizacije voda' jer EK time također krši ključne članke Ugovora o EU-u, javlja Transnational Institute

Pritisak Europske komisije za privatizaciju vodnih resursa zanemaruje činjenicu da privatizacija vode nije postigla rezultate u Europi i diljem svijeta. Pariz i mnogi drugi gradovi su nedavno svoje vodne usluge vratili pod ovlast gradova i općina zbog negativnih iskustava s privatizacijom. Nizozemska vlada je 2004. donijela zakon kojim se zabranjuje privatizacija vodoopskrbe, a talijanski Ustavni sud donio je odluku da će svaki budući pokušaj privatizacije javnih usluga biti neustavan.

Komisija nije iznijela nikakve dokaze kojim bi potkrijepila svoje stajalište, iako istraživanje pokazuje da je javna odredba često učinkovitija od privatne. EK time također krši ključne članke Ugovora o EU-u prema kojima bi EU trebao biti neutralan po pitanju vlasništva nad vodnim resursima.

Zastupnici Europskog parlamenta su već podnijeli zahtjev za diskusiju Europskoj komisiji tražeći pojašnjenje o suprotnosti između preporuka Trojke i nužnoj neutralnosti Komisije.

'Ovo stvarno pokazuje kako je EK izgubio dodir sa stvarnošću. Njihovi ideološki argumenti nisu utemeljeni na činjenicama i idu u krajnosti ignorirajući demokratsku volju naroda', rekla je Gabriella Zanzanaini, direktorica za Europske poslove za hranu i vodu Europi.

'Komisija ima puno toga za objasniti. Ne samo da ne postoji dokaz kojim se uopće podržava stav da je privatni sektor učinkovitiji, već postoji vrlo jak otpor javnosti prema privatizaciji. Europski građani neće ostati mirni', rekao je Jan Willem Goudriaan iz Europske federacije sindikata javnih službi (EPSU).

Kako pokreti širom Europe uzimaju zamah u borbi protiv prodaje javne vode, prva europska Građanska inicijativa pokrenuta s ciljem promicanja provedbe prava na vodu za sve u Europi te ideje da vodoopskrba i upravljanje vodnim resursima ne bi trebali biti predmet 'unutarnjih tržišnih pravila', kao i da bi voda trebala biti isključena iz liberalizacije.