ENERGETSKA NEOVISNOST

Rat potvrdio važnost Inicijative tri mora, Flego želi Rijeku u koridoru Baltik Jadran

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 08.07.2022 16:32
  • Objavljeno 08.07.2022 u 16:32
Valter Flego

Valter Flego

Izvor: Screenshot / Autor: EP

Europarlamentarci su na protekloj plenarnoj sjednici su ocijenili kako je agresija Rusije na Ukrajinu potvrdila važnost Inicijative tri mora za EU, a zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego u raspravi o inicijativi zatražio je da se i Luka Rijeka poveže na koridor Baltik-Jadran istaknuvši da je to hrvatski i europski strateški interes.

Inicijativa tri mora za cilj ima infrastrukturno, digitalno i energetski povezati 12 zemalja središnje i istočne Europe, a europarlamentarci su na plenarnoj sjednici održanoj ovoga tjedna u Strasbourgu istaknuli kako je agresija Rusije na Ukrajinu potvrdila važnost Inicijative u postizanju energetske neovisnosti Europe od Moskve.

"Nove okolnosti traže i nove odgovore, zato kao odgovor na nove geostrateške okolnosti tvrdim da nam je povezivanje važnije nego ikad prije. Energetsko povezivanje, ali i prometno, jer promet je krvotok nacionalnog gospodarstva i kretanja građana", rekao je Flego u raspravi.

Luka Rijeka najveća je hrvatska luka na sjevernom dijelu Jadrana, a ta je ista luka samo na Mediteranskom koridoru, dok su sve ostale na dva - Mediteranskom i koridoru Baltik Jadran, naveo je ured zastupnika u priopćenju..

Flego drži da je EU-ova revizija prometnih koridora prilika da se redefinira položaj i uloga riječke luke.

"U tijeku je revizija europskih prometnih koridora, TEN-T mreže, koja mora biti europski jedinstveni odgovor na novonastale okolnosti. Zato tražim od Komisije i svih 12 država članica hvalevrijedne inicijative da povežemo Luku Rijeka na koridor Baltik-Jadran. Zbog važne uloge koju Rijeka i Hrvatska imaju prema zemljama zapadnog Balkana, pozivam vas da u predstojećoj reviziji koridora damo Rijeci ulogu i status ulaznih vrata na tom koridoru i tako Europu učinimo još uspješnijom i povezanijom", poručio je Flego u raspravi.

Poljski zastupnik Patryk Jaki iz kluba Europskih konzervativaca i reformista otvarajući raspravu rekao je da je ruska agresija u Ukrajini potvrdila opravdanost Inicijative tri mora i "vizionarstvo" njenih pokretača.

"Energetski model Europske unije, Njemačke, temeljen na plinu iz Rusije i borbi protiv ugljena, upravo se spektakularno urušio. Prijetnja od nedostatka energije za zimu i visoka inflacija najbolji su dokaz tome", rekao je Jaki i zaključio da se tome inicijativom "ukida mogućnost ruskog ucjenjivanja te gradi neovisnost i energetski suverenitet Starog kontinenta".

EU-ova povjerenica za energetiku Kadri Simson u ime Europske komisije također je istaknula važnost inicijative u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu te se osvrnula na prometno povezivanje Europe.

"Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do ove energetske nesigurnosti, a ne sankcije EU-a Rusiji, kako nas nerijetko dezinformiraju. U regiji koju obuhvaća inicijativa daje se snažna potpora energetskoj i digitalnoj infrastrukturi, kroz kohezijske fondove, a radi se o regiji koja je ključna sastavnica transeuropskih cestovnih i drugih prometnih koridora (TEN-T). 2,4 milijuna eura investirano je u tu regiju, kao i dodatna već dostupna sredstva iz novog EU višegodišnjeg proračuna. Inicijativa Tri mora podržava namjeru EU-a da realiziramo TEN-T i prvi put stvorimo stvarnu transeuropsku mrežu iz nečega što je trenutno rascjepkani kolaž", rekla je Simson.

U raspravi je HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko podsjetila na ulogu Hrvatske i tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u pokretanju inicijative 2016. i napomenula da se pitanje energetske sigurnosti može rješavati samo prekograničnom suradnjom.

"Hrvatska je kao inicijator ovog formata suradnje ispunila svoja obećanja izgradnjom LNG terminala na otoku Krku. Na posljednjem Forumu Inicijative tri mora, premijer Plenković je čak najavio da će Hrvatska povećati i udvostručiti kapacitet svog terminala u odnosu na trenutni maksimum", rekla je Zovko.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!