FRANCUSKI IZBORI

Rat anketama, Schengen i cijena goriva

15.03.2012 u 10:16

Bionic
Reading

Nakon velikog govora u Villepinteu, pored Pariza, za vrijeme kojeg je, među ostalim, Nicolas Sarkozy odaslao ideju o mogućem odustajanju Francuske od Schengenskog sporazuma, francuska desnica ostvarila je naizgled svoj ultimativan, po mnogima nedostižan cilj. Prema anketi realiziranoj odmah nakon obraćanja javnosti, Sarkozy je prvi put u utrci za predsjedničko mjesto pretekao svog glavnog oponenta Françoisa Hollandea u omjeru 28,5 naspram 27 posto, koliko bi u prvom krugu osvojio kandidat socijalista

Neupućenom se promatraču to moglo učiniti kao konačna premoć tvrde retorike s kojom francuski predsjednik nastupa otkad je i službeno proglasio svoju ambiciju za uzastopnim mandatom u Elizejskoj palači.

U kampanji, kojom se neuvijeno i nimalo suptilno pokušava pridobiti glasačko tijelo ekstremne desnice, većina argumenta svodi se na probleme imigracije i sigurnosti, a upravo su kod Sarkozyja još od 2005. godine, kada je obnašao funkciju ministra unutarnjih poslova, ti pojmovi prosto neodvojivi.

Cijena goriva u kampanji

U kampanji je kao novi argument stigla i cijena goriva. Nakon što je na benzinskoj postaji u Parizu eurosuper 95 probio psihološku granicu od 2 eura po litri, cijena goriva postala je ubrzo predizborni argument par excellence. Hollande je još prije najavljivao mogućnost blokiranja cijena goriva, dok je Sarkozy, vjeran svojim liberalnim načelima, proglasio prijedlog 'neozbiljnim' te je savjetovao Francuzima da sami pronađu postaje s najnižim cijenama, ponovivši da se država ne bi trebala miješati u cijene goriva.

Bilo bi tu, u tom visoko organiziranom istupu UMP-a, nepravedno izostaviti i predani rad aktualnog ministra unutarnjih poslova, izvjesnog Claudea Guéanta, koji pomalo funkcionira kao Sarkozyjev mračni alter ego.

Naime, u njegovom diskursu nema mjesta apstraktnim zazivanjima o ugroženim europskim granicama ili o kontroliranju dotoka stranaca kao kod Sarkozyja, u Guéantovoj logici stvari su mnogo jasnije posložene – između imigracije i kriminaliteta uspostavlja se direktna veza, a dodjeljivanje prava glasa strancima značilo bi, ni manje ni više, nego uvođenje halal prehrane u školske kantine.

No toliko priželjkivanu premoć u anketama promptno je denuncirala nova opsežna anketa, objavljena 18 sati nakon prve. Prema njoj, Hollande u prvom krugu osvaja 30 posto naspram 26 posto za Sarkozyja, no što je još mnogo važnije, u drugom krugu razlika je još frapantnija, 58 naspram 42 posto u korist Hollandea.

Na sveopću konfuziju u anketama oglasio se Patrick Buisson u Le Mondeu, kojeg se drži za Sarkozyjevog glavnog savjetnika, inače bliskog pozicijama krajnje desnice, koji tvrdi da se premoć socijalista u drugom krugu uglavnom temelji na odvažnim i neutemeljenim generalizacijama biračkog tijela, dok opasku o oštrom skretanju udesno posve odbacuje te navodi da se radi tek o zabrinutosti za 'socijalnu patnju najugroženijih Francuza'.

Njegovu mekanu viziju ne dijele mnogi, među ostalim čak i konzervativni Wall Street Journal, koji je članak o francuskim izborima nedvosmisleno naslovio 'Nicolas Le Pen', u kojem ga proziva zbog izljeva ksenofobije i najave rezanja napola broja legalnih imigranta, što ga je i dovelo do nezahvalnog anketnog rejtinga.