šef kapitolske policije podnio ostavku

Raste broj žrtava nasilnih prosvjeda u Washingtonu: Preminuo jedan od policajaca koji su branili zgradu od nasrtaja Trumpovih pristaša

08.01.2021 u 09:29

Bionic
Reading

Dan nakon velikih nereda pred i u zgradi američkog Kongresa, jedan od Kapitolskih policajaca preminuo je od posljedica sukoba s Trumpovim pristašama

Policajac Brian D. Sicknick ranjen je u sukobu s Trumpovim pristašama i kada se vratio u prostorije svoje jedinice, samo se srušio. Hitno je prevezen u bolnicu gdje je preminuo.

Dio američkih medija javlja, pozivajući se na svoje izvore, da je nesretni policajac dobio udarac u glavu aparatom za gašenje požara.

Policija će istražiti smrt policajca, koji se pridružio osiguranju Kapitola 2008. godine, prenio je Reuters.

Sicknick peta je žrtva nasilnih prosvjeda u kojima su Trumpovi pristaše upali u zgradu Kongresa. Podsjetimo, jedna žena preminula je nakon što ju je upucao jedan od pripadnika Kapitolske policije, dok su tri osobe preminule iz drugih medicinskih razloga, poput srčanog udara.

Vijest o njegovoj smrti dolazi istovremeno s vijesti da je zbog, po svemu sudeći, ozbiljnih sigurnosnih propusta ostavku podnio šef Kapitolske policije Steven Sund. On se našao pod žestokim kritikama, a njegov odlazak zatražila je i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Ostavka će stupiti na snagu 16. siječnja.

Podsjetimo, o sigurnosti ratifikacije izbornih rezultata na zajedničkom zasjedanju Kongresa u početku se gotovo u potpunosti bavila Kapitolska policija. Riječ je o sili od oko dvije tisuće pripadnika pod nadzorom Kongresa, čiji je zadatak zaštita kapitolskog zemljišta od 126 hektara površine. Iz razloga koji su još nejasni, drugi krakovi ogromnog sigurnosnog aparata američke savezne vlade satima nisu stizali u pomoć dok su izgrednici opsjedali sjedište Kongresa.

Kongresnom prebrojavanju izbornih glasova na predsjedničkim izborima, obično formalnosti, prethodile su višetjedne prijetnje na društvenim mrežama da bi planirani protrampovski prosvjedi mogli prerasti u nasilje. Unatoč toj tutnjavi opasnosti, snage Kapitolske policije nisu zatražile pomoć u osiguranju zgrade od drugih saveznih agencija, poput Odjela za nacionalnu sigurnost, rekao je visoki dužnosnik za Reuters. Pojačanje Nacionalne garde, koje je pozvala vašingtonska gradonačelnica Murisel Bowser, nije mobilizirano više od sat vremena nakon što su prosvjednici prvi put probili barikade.

Obično agencije za provođenje zakona u američkoj prijestolnici provode tjedne ili mjesece planirajući reakciju na velike prosvjede, rekao je jedan bivši dužnosnik ministarstva pravosuđa. Službenici desetaka agencija, uključujući lokalnu policiju, Kapitolsku policiju, tajnu službu i saveznu policiju za parkove, uobičajeno se okupljaju u vašingtonskom terenskom uredu Federalnog istražnog ureda (FBI), vodeće nacionalne agencije za provođenje zakona, kako bi koordinirali svoj odgovor. Ali nije jasno koliko se toga planiralo uoči događaja u srijedu.