svi se pitaju

A što su radili obavještajci, policija i vojska agencija: Sigurnosni propust koji je omogućio da bijesna rulja upadne u Kapitol otvorio je brojna pitanja

07.01.2021 u 15:32

Bionic
Reading

Kaos unutar američkog Kongresa šokirao je svijet. Brojni Trumpovi pristaše u srijedu su probili osiguranje i upali u zakonodavni kompleks prekinuvši zasjedanje na kojem se donosila formalna odluka o proglašenju rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden. Odmah poslije upada prosvjednika u jedan od najprepoznatljivijih simbola američke političke moći postavljena su pitanja zašto Kongres nije bio bolje čuvan kada su tjednima uoči najavljene sjednice Trumpovi pristaše najavljivali da se sprema nešto veliko

Opsada zgrade Kapitola, u kojoj se nalaze i američki Senat i Zastupnički dom, predstavlja jedan od najtežih sigurnosnih propusta u novijoj američkoj povijesti, rekli su sadašnji i bivši policijski službenici za Reuters.

Iako događajima poput predsjedničke inauguracije prethode detaljne sigurnosne analize i planovi brojnih američkih sigurnosnih agencija, daleko manje planiranja i truda uloženo je u zaštitu zajedničkog zasjedanja Kongresa, sazvanog u srijedu radi ratifikacije rezultata predsjedničkih izbora 2020., smatraju brojni stručnjaci. Do propusta je došlo unatoč snažnim znakovima upozorenja o mogućem nasilju tvrdih pristaša predsjednika Donalda Trumpa, a koje raspaljuju neutemeljene Trumpove tvrdnje o ukradenim izborima i koji se nadaju da će blokirati inauguraciju izabranog predsjednika Joea Bidena.

O sigurnosti događaja u početku se gotovo u potpunosti bavila Kapitolska policija. Riječ je o sili od oko dvije tisuće pripadnika pod nadzorom Kongresa, čiji je zadatak zaštita kapitolskog zemljišta od 126 hektara površine. Iz razloga koji su još nejasni, drugi krakovi ogromnog sigurnosnog aparata američke savezne vlade satima nisu stizali u pomoć dok su izgrednici opsjedali sjedište Kongresa. Kapitol se nalazi nedaleko od mjesta na kojem je Trump u govoru okupljenima protiv izbora neposredno prije početka pobune nazvao glasanje na američkim izborima 'snažnim napadom na našu demokraciju' i pozvao svoje pristaše da 'dođu do Kapitola' na prosvjed.

Kongresnom prebrojavanju izbornih glasova na predsjedničkim izborima, obično formalnosti, prethodile su višetjedne prijetnje na društvenim mrežama da bi planirani protrampovski prosvjedi mogli prerasti u nasilje. Unatoč toj tutnjavi opasnosti, snage Kapitolske policije nisu zatražile pomoć u osiguranju zgrade od drugih saveznih agencija, poput Odjela za nacionalnu sigurnost, rekao je visoki dužnosnik za Reuters. Pojačanje Nacionalne garde, koje je pozvala vašingtonska gradonačelnica Murisel Bowser, nije mobilizirano više od sat vremena nakon što su prosvjednici prvi put probili barikade.

Suprotno tome, Trumpova je administracija agresivno rasporedila te agencije tijekom prošlogodišnjih prosvjeda Black Lives Matter, protiv policijske brutalnosti nad Afroamerikancima, koje je potaknulo ubojstvo Georgea Floyda.

Kapitolska policija nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

'Službenici snaga obučeni su da drže prosvjednike izvan Kapitola kako bi zaštitili kompleks poput dvorca. Ali u kompleksu iz 19. stoljeća ima toliko prozora i vrata da ih je teško sve obraniti', rekao je za Reuters Terrance Gainer, koji je služio kao šef policije Kapitola, dodavši da jednom kad izgubite stepenice, izgubili ste vrata i prozore za ulaz u zgradu.

Dok su se horde izgrednika slijevale u srce američke vlade, moglo ih se vidjeti na kamerama kako slobodno šeću povijesnim dvoranama - njišući se s balkona i provlačivši se kroz urede predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi. Jedan izgrednik snimljen je kako iznosi govornicu iz Zastupničkog doma.

'Morat ćemo duboko zaroniti u ono što je pošlo po zlu', kazao je Gainer.

Neki demokratski članovi Kongresa, zabrinuti zbog izglednog nasilja, više od tjedan dana pritiskali su agencije radi informacija o tome što znaju o prijetnjama ili protumjerama, navodi izvor iz Kongresa. Ali nije bilo naznaka da je netko prikupljao ozbiljne obavještajne podatke o mogućim ekscesima ili se planirao suprotstaviti njima, rekao je ovaj izvor.

Obično agencije za provođenje zakona u američkoj prijestolnici provode tjedne ili mjesece planirajući reakciju na velike prosvjede, rekao je jedan bivši dužnosnik ministarstva pravosuđa. Službenici desetaka agencija, uključujući lokalnu policiju, Kapitolsku policiju, tajnu službu i saveznu policiju za parkove, uobičajeno se okupljaju u vašingtonskom terenskom uredu Federalnog istražnog ureda (FBI), vodeće nacionalne agencije za provođenje zakona, kako bi koordinirali svoj odgovor. Ali nije jasno koliko se toga planiralo uoči događaja u srijedu.

Demokratski zastupnik Tim Ryan, predsjedatelj odborom koji kontrolira proračun Kapitolske policije, rekao je novinarima da su počinjene strateške pogreške i da su neredi 'sramota - i rulje i predsjednika, i pobuna i pokušaj puča, ali i nedostatak profesionalnog planiranja i rješavanja onoga za što smo znali da će se dogoditi'.

Brojni su zahtjevi građana i zastupnika da se uhite svi koji su sudjelovali u upadu u Kongres. U međuvremenu je FBI objavio poziv svima ako mogu pomoći u identifikaciji pojedinaca koji su 'aktivno sudjelovali u nasilju' u Washingtonu da to i učine. Za sada su uhićene tek 52 osobe, a četiri su života izgubljena, od čega je jedna osoba ustrijeljena.