počelo je

Raspuštaju se skupštine i vijeća, od sutra teku izborni rokovi

  • Autor: D. Su./Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2017 06:57
  • Objavljeno 20.04.2017 u 06:57
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

S današnjim je danom na snagu stupila Vladina odluka da se u nedjelju 21. svibnja održe redovni lokalni izbori. U petak počinju teći svi izborni rokovi

Od petka 21. travnja do ponoći 4. svibnja u 576 nadležnih izbornih povjerenstava moraju prispjeti prijedlozi kandidacijskih lista, to je, dakle, rok za kandidiranje.

Povjerenstva potom imaju rok od 48 sati (do ponoći 6. svibnja) da sastave i objave sve pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirnu listu za izbor članova predstavničkih tijela te za izbor načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamjenika.

Danom objave zbirnih lista počet će izborna kampanja koja će trajati do ponoći 19. svibnja ili 14 dana.

Izborna šutnja, vrijeme u kojem je zabranjena promidžba, kao i objava privremenih rezultata te procjena rezultata, trajat će cijelu subotu 20. svibnja te u nedjelju 21. svibnja do 19 sati, kad se zatvaraju birališta.

Počevši s petkom 21. travnja u prodavaonicama Narodnih novina mogu se kupiti obrasci za kandidiranje i provedbu izbora. 

S četvrtkom se, pak, raspuštaju lokalna predstavnička tijela, mandati načelnika, gradonačelnika i župana ostaju dok na dužnost ne stupe novi.

Na svibanjskim izborima hrvatski će birači birati članove predstavničkih tijela - vijeća i skupština, općina, gradova i županija te općinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!