OTVORENO

Rasprava o tome je li nova uredba o koeficijentima pravedna za sve

22.02.2024 u 22:56

Bionic
Reading

U travnju se očekuje isplata plaća prema Vladinim Uredbama o koeficijentima za obračun plaća. Je li nova uredba o koeficijentima pravedna za sve raspravlja se u emisiji Otvoreno u koju su bili pozvani i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, međutim od gotovo 4000 članova, sindikat večeras nikoga nije mogao delegirati u emisiju.

- Prihvatili smo sve što je bilo konkretno i korektno obrazloženo, sve što su bile konkretne primjedbe po pitanju i verifikacije određenih stvari, koje možda kroz metodologiju nismo dovoljno valorizirali, odgovorio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na pitanje što je usvojeno od primjedbi sindikata.

- Kroz privilegiran dijalog po prvi put smo uključili sindikate, što do sad nije bila praksa. Mi s našim sindikalnim partnerima smo do sad uvijek pregovarali oko osnovice plaća u državnom i javnom sektoru, a sada smo trajno kroz zakon i kroz ove uredbe uključili i sindikate da zajednički definiramo koji će biti koeficijenti za naredno razdoblje za 244.000 naših zaposlenih u državnom i javnom sektoru, naglasio je ministar.

Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata u srednjim školama rekla je da je uredba bila nužna te je zalog pravednijeg budućeg rasta plaća, piše HRT.

- Mi smo do sada imali koeficijente, ali nikada nismo znali koji sektor ima dodataka. Nismo znali kolika je stvarna plaća na pojedinom radnom mjestu. Neovisno o prekovremenim satima i ostalim dodacima. Sada barem znamo da to radno mjesto nosi određeni koeficijent koji sadrži u sebi sve do sadašnje dodatke. I to nam je uistinu jedan veliki iskorak u kvalitetnom budućem kolektivnom pregovaranju. Jer vi sad imate usporedive kategorije. To je bila velika hrabrost, rekla je i dodala da nikada nisu svi u potpunosti zadovoljni svim rješenjima.

Naglasila je da nastavnici imaju potrebu i očekivanja od sindikata da se za njih zauzimaju u svim pogledima, u plaćama, ali i zaštite na radnom mjestu.