HRVATSKA TRAŽI PREMIJERA

Rasprava o Kosor prebačena za idući tjedan

03.07.2009 u 14:51

Bionic
Reading

Hrvatski sabor večeras (petak) ipak neće raspravljati o imenovanju Jadranke Kosor novom premijerkom, a ta će se rasprava vjerojatno održati u ponedjeljak, ako joj predsjednik Republike Stjepan Mesić da mandat za sastavljanje vlade

"Rasprava će biti u ponedjeljak", rekao je predsjednik Sabora Luka Bebić novinarima, izlazeći iz Banskih dvora, u kojima od jutros traju konzultacije vrha HDZ-a.

"Vjerujem kako je svim strankama, bez iznimke, u cilju da se ova situacija što prije riješi, a ne da se, ne znam iz kojih razloga, produljuje", rekao je Bebić.

Odbacio je tumačenje da Mesić usporava proceduru. "Zašto bi usporavao? On je mogao ovo protegnuti i mjesec dana", rekao je Bebić.

I potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks misli da večeras ne treba raspravljati o imenovanju nove premijerke.

Još čeka potvrdu predsjednika i Sabora - Jadranka Kosor

"Ako mandat za sastavljanje vlade dobije večeras, to je prekasno za raspravu", kazao je Šeks, dodajući kako je moguće, ali ne i realno da će se o tome raspravljati večeras.

Na pitanje može li predsjednik Mesić čekati da prođe HDZ-ov izborni sabor odgovorio je - "Može, ali ne mora".

Potvrdio je kako je očekivao da će Hrvatska već danas dobiti novu premijerku, jer je, kaže, Mesić u srijedu obećao da će joj mandat dati bez konzultacija s parlamentarnim strankama.

"Predsjednik Republike je rekao u razgovoru sa mnom, Sanaderom i gospođom Kosor - evo, dali ste 83 potpisa, ne moram nikakve konzultacije obavljati", ustvrdio je Šeks.

Na pitanje može li se govoriti o Mesićevoj opstrukciji, odgovorio je kako misli "da su se još mnogi interpolirali u to i željeli da obavi konzultacije".

"Mislim da su određeni akteri politike, predsjednici političkih stranaka i zastupnici predsjedniku sugerirali da ipak obavi određene konzultacije", kazao je Šeks

Ne vjeruje, međutim, da Mesić želi otvoriti prostor za stvaranje neke druge parlamentarne većine.

"Sve je moguće spekulirati, ali ne vjerujem kako je to pokušaj da se kroz konzultacije neki koji su dali potporu za mandataricu preokrenu", rekao je Šeks.

Uvjeren je i da HDZ nema problem sa zastupnicima nacionalnih manjina, od kojih su neki danas izrazili nezadovoljstvo činjenicom da se za mandat Jadranke Kosor potpisao i HSP-ov zastupnik Danijel Srb