DANSKI PREMIJER

Rasmussen postaje glavni tajnik NATO-a?

09.03.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Njemačka, Velika Britanija i Francuska, ključne europske zemlje za odabir novoga glavnog tajnika NATO-a, podupiru danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za glavnog tajnika toga saveza, objavili su u ponedjeljak danski mediji pozivajući se na njemačke izvore

KOPENHAGEN - Konačna odluka o nasljedniku sadašnjega glavnog tajnika Nizozemca Jaapa de Hoopa Scheffera još nije donesena, no, po izvorima u Bruxellesu, i drugi čelnici u NATO-u podupiru danskog premijera kao najizglednijeg kandidata za tu važnu dužnost.

Premijer Rasmussen potkraj ožujka planira radni posjet SAD-u gdje ga, osim razgovora o zaštiti klime na skupu u Ujedinjenim narodima, po njemačkim izvorima očekuju i završni pregovori o novoj dužnosti te zeleno svjetlo američkih dužnosnika u njegovu izboru za glavnog tajnika.

Američki ministar obrane Robert Gates na nedavnu je sastanku NATO-a, prenose danski mediji, izjavio da podupire danskog premijera kao nasljednika Jaapa de Hoopa Scheffera te je izrazio nadu da bi novi glavni tajnik trebao biti izabran prije NATO-ova susreta na vrhu u početku travnja u Strasbourgu.

Danski mediji vrlo pozorno prate nagađanja o mogućem izboru svojeg premijera i čelnika vodeće Liberalne stranke za glavnog tajnika NATO-a. Novine su preplavile raspre i rasprave o Rasmussenovoj političkoj odgovornosti jer se povlači iz danske politike u ovo osjetljivo i za gospodarstvo krizno vrijeme, te očekivane snažne stranačke borbe za preuzimanje njegove dužnosti na čelu vladajuće liberalno-konzervativne koalicije.