BALKANSKA MAFIJA

Raskomadani Simić surađivao i s Petračem?

Hrvoje Petrač

Hrvoje Petrač

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / CROPIX

Srpski mafijaš Cvetko Simić, čije je raskomadano tijelo nađeno u zagrebačkom Jarunu, surađivao je i s osuđenim Hrvojem Petračem

Prema podacima koje je hrvatska policija u četvrtak razmijenila sa srpskom, Simić je poznavao i osuđenog zagrebačkog poduzetnika Hrvoja Petrača, potvrdio je za Jutarnji list visoki policijski izvor.

Podaci o njihovim kontaktima navodno su poznati iz nekoliko ranijih kriminalističkih obrada tijekom kojih je ustanovljeno da je Simić posjećivao Petrača u Zagrebu, dok osobe bliske Petraču uzvraćaju posjetima Beogradu.

Njihovo poznanstvo, tvrde policijski izvori, datira od 2001, a nastavilo se i nakon Petračeva bijega iz RH. Prema istim izvorima, Simić je navodno posjećivao Petrača u Izraelu dok je ovaj pokušavao osigurati politički azil i zaštitu od progona hrvatskog pravosuđa.

Da nije riječ o slučajnim susretima, govori i drugi policijski podatak prema kojem se Ico Mateković, jedan od otmičara iz skupine koja je 2005. osuđena s Hrvojem Petračem, jedno vrijeme skrivao u Beogradu pod zaštitom klana Luke Bojevića. U razmjeni policijskih podataka između Hrvatske i Srbije otkriveno je da se Mateković u Beogradu pojavljivao u društvu Gorana Marića Mare i Ilije Novovića. Riječ je o srpskim kriminalcima iz klana Luke Bojevića koji su ubijeni u travnju 2009. Beogradski mediji povezivali su njihovo ubojstvo s klanom Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam.

Policijski izvori u Srbiji tvrde da je Goran Marić Mara u Beogradu pružio utočište Ivanu Matekoviću, otmičaru sina generala Vladimira Zagorca. Zanimljivo je da se u policijskim krugovima spekulira i s poznanstvom između Vladimira Zagorca i Joce Amsterdama, što znači da su se dvije suprotstavljene skupine u Hrvatskoj povezivale sa sličnim klanovima u Srbiji.

Prilikom uhićenja na području Kutine 2008. zbog posjedovanja lakših opijata, Cvetko Simić je poligrafski ispitan o okolnostima ubojstva Ivane Hodak i Ive Pukanića. Nalazi su pokazali da u njih nije osobno umiješan niti da ima saznanja o likvidaciji.

Posljednji događaj koji je upućivao na zategnute odnose među navedenim klanovima zbio se 10. rujna 2008, kada je vilu Joce Amsterdama u Beogradu posjetio Novica Petrač, sin Hrvoja Petrača. Prema izvorima bliskim istrazi, razgovaralo se upravo o sukobima između klanova, pri čemu je Petrač imao određena saznanja o povezanosti Vladimira Zagorca sa Sretenom Jocićem. Dobio je garancije da Joca Amsterdam nema zlih namjera prema obitelji Petrač te da nema tajne dogovore sa Zagorcem. Trinaest dana poslije ubijen je Petračev prijatelj Ivo Pukanić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi