LIPANJSKI I RUJANSKI PRIDE

Raskol u srpskoj LGBT zajednici: Posvađali se organizatori dvije Parade ponosa

26.06.2017 u 20:17

Bionic
Reading

Nakon što je protekle subote beogradska 'Parada ponosa' pod sloganom pod sloganom 'Neka se svi naši glasovi ore se' završila bez incidenata, mnogi su zamijetili kako je u njoj sudjelovalo tek stotinjak sudionika. Razlog tome je postojanje dvije odvojene manifestacije iza kojih stoje različiti organizatori, među kojima je i u prošlosti bilo trzavica

Kako pojašnjava B92, lipanjska povorka 'Parade ponosa', koju organiziraju udruženja Egal, Loud & Queer i Info centar Gay Echo, kritizirali su prošlih godina organizatore rujanskog Pridea, tvrdeći kako ta manifestacija nije inkluzivna, odnosno da se ne organizira za dobrobit LGBT zajednice već za goste iz svijeta politike, diplomatskog zbora i ostale.

Pored toga, organizatori lipanjske povorske ističu kako postoje i optužbe kako postoji osobni interes organizatora rujanske povorke.

Predstavnici udruga više su puta navodili kako nisu dobili poziv da budu dio rujanskog Pridea, koji je održavan uz velike mjere osiguranja, a prošle godine je privukao nekoliko stotina posjetitelja. Stoga su te udruge navele kako će lipanjsku 'Parada ponosa' organizirati u formi prosvjeda te kako će  jasno iznijeti zahtjeve 'u svjetlu povećanja stupnja nasilja s kojima je suočena LGBT zajednica'.

Kako je priopćeno, organizatori su šetnjom nastojali ukazati da je LGBT prije svega rodno, manjinsko pitanje i da zastupaju i ravnopravnost žena i muškaraca, te da istovremeno i glasno istupaju protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osjetljivih društvenih grupa.

Kako je ranije najavljeno, manifestacija se održava kako bi se ukazalo na to da je LGBT zajednica i dalje marginalizirana i na meti nasilnika.

Na drugoj strani, direktor međunarodne organizacije Civil Rights Defenders za Europu i jedan od organizatora 'tradicionalnog Pridea' Goran Miletić, objavio je na društvenim mrežama kako je 'Pride 2017.' zakazan za 17. rujan, a da 'Pride Week'  traje od 11. do 17. rujna.

'Svatko ima pravo raditi skup kakav želi i da skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa. To nije lijepo i moralno, ali je tako. Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unaprjeđivanje položaja svake diskriminirane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje vjerujemo, a Beograd Pride se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u rujnu', naveo je Miletić na svojem Facebook porfilu.

Među odgovorima se našao i post poznatog LGBT aktivista Predraga Azdejkovića, koji stoji iza organizacije 'lipanjskog Pridea'.   'A koliko vi imena imate? Belgrade Pride, Beograd Prajd, Parada ponosa... pa, kolega, ima sto imena i ne mogu biti sva vaša', naveo je Azdejković, nakon čega su dvojica aktivista razmijenili 'želje za uspehom'.