U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA

Raskinut savez HDZ-a i HSLS-a

22.12.2010 u 23:32

Bionic
Reading

Građani Varaždinskih Toplica iduće godine izaći će na lokalne izbore, ukoliko se ne uspije donijeti gradski proračun za 2011. godinu u iduća tri mjeseca, za što postoje mali izgledi nakon raspada savezništva lokalnog HSLS-a i HDZ-a na predbožićnoj sjednici Gradskog vijeća

Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica na zadnjoj sjednici nije donijelo ni rebalans ovogodišnjeg, a ni proračun za iduću godinu, pa sada predstoji mogućnost donošenja odluke o privremenom financiranju. Zbog toga će se već kroz sedam dana održati nova sjednica Gradskog vijeća na kojoj će liberali zauzvrat pokušati smijeniti predsjednika tog tijela koji je iz redova HDZ-a.

Naime, do neizglasavanja proračuna, odnosno rebalansa, došlo je jer dvojica vijećnika HDZ-a, koji su zajedno s petoricom HSLS-ovca činili većinu, nisu podržala dostavljeni prijedlog. Nezadovoljni su, kao su isticali, ponašanjem HSLS-a, odnosno načinom trošenja proračunskog novca, kao i izostankom razvojnih projekata. Tom stavu hadezeovaca, sukladno ranijim dogovorima, priklonili su se i članovi oporbe koju čine petorica vijećnika s liste HNS-SDP-HSU te jedan nezavisni.

Iako je manjak u ovogodišnjem topličkom proračunu blizu polovice njegovog iznosa, na izostanak potpore hadezeovaca vrlo vjerojatno je utjecao i raskid koalicije HDZ-a i HSLS-a na državnoj razini, odnosno istupi topličkog gradonačelnika Dragutina Kranjčeca koji je nakon izbora Darinka Kosora na čelo liberala postao potpredsjednik HSLS-a i kao takav vrlo kritičan prema aktualnoj državnoj politici.

Kako bilo, ne bude li toplički proračun donesen do kraja ožujka iduće godine, za što bi HSLS trebao povratiti potporu HDZ-a ili pridobiti vijećnike s liste HNS-SDP-HSU, Vlada će morati raspustiti Gradsko vijeće Varaždinskih Toplica te raspisati izbore. A ukoliko na izborima većinu vijećnika dobiju HNS, SDP i HDZ, više od kohabitacije izglednije je traženje referenduma o opozivu gradonačelnika Kranjčeca. To znači da bi Topličanci iduće godine, osim na izbore za vijećnike, mogli izaći i na izbore za gradonačelnika.