'POLITIČARI ZBUNJUJU JAVNOST'

Ramadan o ispitivanju cjepiva: Pfizer je farmaceutska kompanija, ja više vjerujem akademicima

19.02.2021 u 09:53

Bionic
Reading

Profesor Kristijan Ramadan s Odjela za medicinske znanosti Sveučilišta u Oxfordu u jutrošnjoj je HTV-ovoj emisiji Studio 4 govorio o novim sojevima koronavirusa i cjepivima, rekavši da su sva cjepiva odlična i da štite od teškog oboljenja i hospitalizacije, ali i da imaju svoje prednosti i nedostatke

Ramadan je rekao kako se mutacije virusa ne mogu spriječiti, to je normalan dio biologije i života. I naše stanice mutiraju, zbog čega se sa starošću povećava broj određenih tumora, bolesti...

Štite li cjepiva protiv novih sojeva?

- Za sada se pokazuje da će antitijela možda malo slabije raditi, ali će naš imuni sustav, pogotovo nakon cijepljenja ili prirodne infekcije, najvjerojatnije biti dovoljno dobar da nas zaštiti i od ovih mutacija. Ali trebamo biti oprezni i zbog toga treba spriječiti širenje što je više moguće, da se spriječe te mutacije, rekao je Ramadan za HTV.

Ramadan je rekao da su sva odobrena cjepiva odlična i da štite od teškog oboljenja i hospitalizacije. Za rusko cjepivo rekao je da je vrlo slično AstraZenecinom, odnosno da se radi o jednakom modelu.

- Sva su cjepiva odlična, sva cjepiva imaju svoje prednosti i nedostatke, rekao je Ramadan.

Dodao je kako je AstraZenecino cjepivo, za koje su se pojavile nedoumice oko učinkovitosti kod starijih osoba, možda nepravedno podcijenjeno te da se čak i neki liječnici i ljudi koji rade u zdravstvu ne žele cijepiti tim cjepivom zbog nekih ispada država kao što su Njemačka, Španjolska, Italija, pa čak i Švicarska i Francuska, gdje političari zbunjuju javnost.

  • +3
AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: DRAGO PRVULOVIC

Naveo je kako je Britanija počela procjepljivati svoje stanovništvo u prosincu prošle godine - prvo s Pfizerovim, a onda i s oxfordskim, to jest AstraZenecinim.

- Već preliminarni rezultati pokazuju da je efikasnost jednog i drugog cjepiva otprilike jednaka, štiti nas od zaraze u jednakom omjeru od 80-ak posto, rekao je Ramadan.

Dodao je da treba uzeti u obzir tko izvodi klinička ispitivanja i tko analizira rezultate.

- Ako mogu biti negativan i reći - Pfizer je jedna farmaceutska kompanija, ja više vjerujem akademicima, odnosno sveučilištu kao Oxford da će puno realnije analizirati rezultate. Znate da je Pfizer izlazio s nekim apstraktnim brojevima od 95 posto uspješnosti. Mislim da će biti vrlo jasno da neće nigdje biti 95 posto ni 100 posto uspješnosti svih cjepiva, bit će negdje u jednakom rasponu, dodao je.