posljedice koronakrize

Rakoci: 'Stišće' se cijela struka. Manjak je kontrolora zračnog prometa zbog povećanog prometa

02.11.2022 u 12:13

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja Krešimir Rakoci upozorio je u srijedu na Koordinaciji kontrolora zračnog prometa Europske unije (ATCEUC), na manjak djelatnika, jer su u koronakrizi otpuštani, a zračni promet se vratio na pretpandemijsku razinu

Rakoci je naglasio da se u Hrvatskoj zračni promet vratio na razinu iznad 2019., a također neki su djelatnici kontrole letenja u međuvremenu otišli u mirovinu.

Podsjetio je kako su od proljeća pregovarali s Upravom kontrole leta te da je bila i najava štrajka zbog nerazumijevanja i prekida dijaloga.

No, na kraju smo uspjeli ispregovarati s poslodavcem novi kolektivni ugovor koji vrijedi do kraja 2024. kojim su poboljšana materijalna i druga prava radnika na zadovoljavajuću razinu, rekao je predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.

U Hrvatskoj kontrolori leta imaju slične probleme kao i njihovi europski kolege, manjak djelatnika zbog velikog porasta prometa ove godine pa su izloženi dodatnom pritisku kako bi odradili povećani posao. Tu su također direktive i regulative EU koje se tiču kapaciteta i protoka prometa koji moramo ostvariti tako da se "stišće" cijela struka, naglasio je Rakoci.

U razgovoru s Upravom pokušavaju balansirati da ne bude prevelika preopterećenost, dodao je i izrazio nadu da će uspjeti za slijedeću sezonu pronaći mogućnosti za dodatno rasterećenje kako bi bilo manje stresno i lakše raditi.

Sever: Pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima u RH tek oko 40 posto

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je kako je pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima u RH tek oko 40 posto, a u privatnom sektoru je stanje katastrofalno jer je pokrivenost tek nešto malo veća od 20 posto.

EU je donijela direktivu o minimalnoj plaći kojom je dala i obveze državama članicama da se u razumnom roku postigne pokrivenost kolektivnim ugovorima barem na razini od 80 posto. Jedino kolektivni ugovori jamče radnicima nekakvo pravo i nude stabilnost svima i poslodavcima i radnicima, jer nema drugog modela zaštite za radnička prava od plaće do materijalnih prava i uvjeta rada, istaknuo je Sever.

Stoga i u Hrvatskoj trebamo što snažnije poticati kolektivno pregovaranje, naglasio je napominjući da potpisivanje kolektivnog ugovora ovisi o snazi sindikata koji pregovaraju, o njihovoj pregovaračkoj i štrajkaškoj moći i njihovih zaposlenika kako ni mogli parirati poslodavcima.

Smatra da su upravo male plaće i nestalni poslovi jedna od glavnih okidača iseljavanja iz Hrvatske.

Vezano uz izmjene Zakona o radu ustvrdio je kako poslodavci žele daljnju fleksibilizaciju i brisanje puno odredbi, ali nisu voljni kolektivno pregovarati, jer nisu svjesni da ne mogu manjak radne snage u potpunosti nadomjestiti uvozom potplaćene jeftine inozemne.