KAKO SASTAVITI VLADU

Rajoy želi početi dijalog sa strankama, Građani ostaju u oporbi

21.12.2015 u 22:46

Bionic
Reading

Vođa dosadašnje španjolske konzervativne vlade Mariano Rajoy u ponedjeljak je ponudio dijalog strankama spremnim braniti jedinstvo Španjolske i njezino mjesto u Europi u cilju sastavljanja vlade

'Španjolska si ne može dopustiti razdoblje političke nesigurnosti', rekao je Rajoy

Dodao je da njegova Narodna stranka, koja je osvojila najviše mandata na nedjeljnim izborima, 'ima mandat i odgovornost započeti postupak dijaloga'.

Albert Rivera, predsjednik španjolske stranke Građani (Ciudadanos), koja je na izborima bila četvrta po snazi, ponovio je da ta stranka neće sudjelovati ni u jednoj vladi i da će ostati u oporbi. Istodobno je pozvao socijaliste da se izjasne o tome hoće li pokušati oformiti vladu s manjim ljevičarskim strankama. Građani, ideološki prirodni saveznik Narodne stranke, mogla je biti važna za Rajoya, no i s njima bi imao 163 mjesta, 13 manje od potrebnih 176 za stjecanje apsolutne većine.

Socijalisti, koji su dobili drugi najveći broj glasova, rekli su nešto ranije da će blokirati nastojanja Narodne stranke da uspostavi još jednu vladu.

'Sad je na drugima red da nešto poduzmu', rekao je Rivera na konferenciji za novinare, istaknuvši da će se radije suzdržati i omogućiti narodnjacima da dođu na vlast nego dovesti Španjolsku do toga da ide na nove izbore.

Narodna stranka desnog centra premijera Mariana Rajoya osvojila je na nedjeljnim izborima u Španjolskoj najviše glasova, no daleko od apsolutne većine koju je dobila prije četiri godine pa će teško formirati novu vladu nakon što su nove stranke Podemos i Građani uzdrmale tri desetljeća dugo dvostranačje u toj mediteranskoj zemlji. Narodna stranka je osvojila 123 od 350 mjesta u parlamentu čime je primorana stvarati kompromise i koaliciju s nekom od ostalih stranaka kako bi dobila potrebnih 176 mjesta u parlamentu.

S obzirom da mu nedostaje podrška 53 zastupnika da bi dobio više od polovice ukupnih mjesta u parlamentu i nastavio provoditi svoj program, Rajoya bi s vlasti mogao srušiti eventualni lijevi savez.