NAKON ODBIJENCA U PARLAMENTU

Rajoy opet poziva na stvaranje velike koalicije

05.03.2016 u 19:45

Bionic
Reading

Španjolski tehnički premijer Mariano Rajoy ponovno je u subotu zatražio stvaranje velike koalicije između njegove Narodne stranke desnog centra, stranke lijevog centra PSOE i stranke centra Građani, nakon što je u petak parlament odbio predloženu vladu između PSOE-a i Građana

Rajoy je govoreći na skupu svoje stranke optužio vođu PSOE-a, Pedra Sancheza, za gubljenje vremena španjolskih građana a na njega se obrušio i jer je dosad odbijao razgovarati o stvaranju velike koalicije.

U petak je samo 131 od 350 zastupnika podržao Sanchezovu predloženu vladu sastavljenu od njegove Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE) i Građana čime je propao i drugi njegov pokušaj formiranja vlade.

Vladu bi sada mogao pokušati sastaviti Rajoy koji je to odbijao iako je pobijedio na izborima s osvojena 123 zastupnička mjesta. Dosad nije dobivao podršku ostalih stranaka čime bi stekao 176 mjesta, odnosno natpolovičnu većinu u parlamentu. Zajednička vlada s PSOE-om i Građanima, kojom bi predsjedao Rajoy, imala bi 253 od 350 mjesta što je, kako je rekao, 'važno za stabilnost zemlje'. Sanchez to zasad odbija.

'Ta koalicija poštivala bi volju građana. Prva i druga stranka, a također želimo i četvrtu. Naša ponuda ostaje na stolu i ako je ne želite prihvatiti ... pustite onoga koji je pobijedio na izborima da upravlja zemljom', izjavio je Rajoy.

Na izborima održanima krajem prosinca Narodna stranka je osvojila 123 mjesta, PSOE je dobio 90 zastupnika, Podemos ih ima 69, a Građani su skupili 40 mjesta u parlamentu.

Četiri stranke već 76 dana vode teške pregovore, a ukoliko do 2. svibnja ne sastave novu vladu Španjolci će ponovno na izbore u lipnju.

PSOE i Građani su, pak, dan nakon neuspjelog pokušaja poručili kako nastavljaju zajedno pregovore s ostalim strankama.'Idućih tjedana zajedno ćemo se sastati s ostalim političkim strankama', rekao je u subotu glasnogovornik PSOE-a.

Podemos, pak, želi lijevu koalicijsku vladu u kojoj bi osim njih bio PSOE i Ujedinjena ljevica (dva zastupnika), i koja bi morala dobiti podršku separatističkih regionalnih stranaka Katalonije i Baskije.

Glasnogovornik Podemosa u parlamentu, Inigo Errejon, optužio je u subotu Građane da žele 'povući' PSOE na svoj teren i približiti ga Narodnoj stranci. Građani su još ranije poručili da su spremni biti dijelom velike koalicije.

'To nije promjena', istaknuo je Errejon.

U Španjolskoj, s 21 posto nezaposlenih, na vlasti su se posljednjih 35 godina mijenjale PSOE i Narodna stranka.