IZBOR ZA ČELNIKA VRHOVNOG SUDA

Plenković potvrdio da će saborska većina podržati Dobronića: Malo je vjerojatno da bi se javio netko bolji, ovo se mora okončati

05.10.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka parlamentarne većine poručio je da su uglavnom razgovarali o izboru kandidata za predsjednika Vrhovnog suda i o predstojećem zakonu za sprječavanje sukoba interesa. Po pitanju Vrhovnog suda, rekao je da se taj izbor pokušava prikazati kao spas za hrvatsko pravosuđe, što je pogrešno

'Reformu pravosuđa provodi Vlada, a u fokusu je smanjenje broja neriješenih predmeta, jačanje neovisnosti i kapaciteta pravosudnih tijela te jačanje profesionalnosti sudaca', napomenuo je Plenković.

'Paralelno s pogrešnom tezom o nezaobilaznoj ulozi predsjednika Vrhovnog suda kao osobi koja će spasiti pravosuđe, mogli smo primijetiti da su suci bili omalovažavani i blaćeni. Zbog takvog ozračja dobili smo i kritiku iz Europe', rekao je Plenković.

Istaknuo je da je pravosuđe potrebno mijenjati, ali to se ne radi rušenjem povjerenja u struku i nepoštivanjem odluka Ustavnog suda. Podsjetio je da je 2013. za predsjednika Vrhovnog suda bio imenovan g. Branko Hrvatin, na treći mandat zaredom i 'nigdje nije bilo riječi da će taj izbor predstavljati ključnu transformaciju hrvatskog pravosuđa'. Osam godina kasnije, taj izbor se predstavlja kao revolucija za hrvatsko pravosuđe.

'Nikad za jednog od kandidata, g. Dobronića, nismo kazali ništa loše niti smo o njemu bilo što loše mislili. No pokazalo se na saslušanju pri Odboru za pravosuđe da je jako dobar nastup i program imao i sudac Mrčela. To su činjenice. Konzultirajući kolege, članove Odbora za pravosuđe, čuli smo da su i Dobronić i Mrčela zavrijedili pozitivnu ocjenu na glasanju o njihovim kandidaturama', rekao je Plenković.

'Dobronić je pošten čovjek'

Rekao je da je 'malo neobično' da je predsjednik Milanović pitao tko je Ksenija Turković, osoba s takvim ugledom i kvalifikacijama.

'Predsjednik je predložio kandidatkinju Zlatu Đurđević suprotno proceduri, nije nam poznato zašto je ona na to pristala', kazao je Plenković.

'Sudac Dobronić zadovoljava uvjete i kandidarao se u zakonom predviđenoj proceduri. On je pošten čovjek, čovjek integriteta, nesklon korupciji. Malo je vjerojatno da bi se u eventualnim budućim postupcima javio netko bolji. Podržat ćemo i njegov nastup i kandidata Mrčelu', rekao je premijer.

Za koga će glasati vladajuća većina?

Na plenarnoj sjednici Sabora bit će glasanje o kandidatu, što to znači, glasilo je pitanje novinara.

'Odabir g. Dobronića je stav predsjednika i prije nego što je završena procedura... Riječ je o predsjednikovom odabiru, a naš stav je takav da smo donijeli politički stav. Smatramo da je dobro da se ovaj proces okonča', odgovorio je Plenković.

Na ponovljeno pitanje za koga će onda vladajuća većina dići ruku, objasio je proceduru. Novinaru Mislavu Bagi koji je inzistirao na odgovoru ponovio je da će pozitivnu ocjenu dobiti i Mrčela i Dobronić, a u konačnici će se glasati samo o jednom, predsjednikovom kandidatu.

O nabavci borbenih zrakoplova

Potvrdio je da se radi na ugovoru između Francuske i Hrvatske i da taj posao dobro ide. 'Za milijardu eura dobit ćemo izvrsnih 12 zrakoplova koji će doći 2024. Mudro smo napravili financijsku konstrukciju', rekao je Plenković.

O Zagrebačkom holdingu

Na traženje novinara Plenković se osvrnuo i na razrješenje predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Nikole Vukovića i člana Uprave Ante Samodola.

'Očito je da postoje problemi u odabiru kadrova. Sada shvaćaju koliko je zahtjevno voditi Grad Zagreb. Suza mi kane kad vidim da je upaljeno svjetlo u Gradskom poglavarstvu u 21 sat. Mi nismo naricali nad vlastitom sudbinom', rekao je Plenković.