kršenje prava

Radnici u štrajku: Sindikati traže smjenu direktora Ceste Šibenik

14.06.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Sindikat prometa i veza Hrvatske te Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražili su u srijedu od Šibensko-kninske županije i Nadzornog odbora smjenu direktora Ceste Šibenik Roberta Miljkovića, zbog nepoštivanja prava radnika na kolektivno pregovaranje.

Zbog odbijanja pregovora o Kolektivnom ugovoru, radnici Cesta Šibenik, u ponedjeljak su krenuli u štrajk kojeg je sudskim putem pokušao osporiti direktor Miljanić.

Sto dvanaest radnika tvrtke Ceste Šibenik d.o.o., kojoj je osnivač Šibensko-kninska županija, traže povećanje plaće za 15 posto i ukidanje Pravilnika po kojem će se radnicima plaća isplaćivati po modelu 70 – 30, odnosno 70 posto fiksni dio, 30 posto varijabilni dio.

Nakon što je Županijski sud u Šibeniku jučer proglasio štrajk legalnim, sukladno odredbama Zakona o radu, sindikati su poslali dopis Nadzornom odboru te šibensko–kninskom županu Marku Jeliću u kojem traže smjenu Miljkovića.

"Gospodin Miljković je pokazao potpuno nerazumijevanje funkcioniranja radnih odnosa te nepoštivanje Ustavom i zakonom zajamčenog prava radnika na kolektivno pregovaranje. Nakon što svoje stavove nije promijenio niti u procesu mirenja, radnicima nije preostalo drugo rješenje nego organizirati štrajk u koji su stupili gotovo svi zaposleni", stoji u priopćenju sindikata.

  • +13
Radnici Cesta Šibenik i treći dan u štrajku Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sindikati smatraju da zbog nanošenja štete poslovanju tvrtke Miljković više ne može biti na njezinom čelu, a od Nadzornog odbora i županije traže imenovanje nove uprave koja će započeti proces kolektivnih pregovora čime bi bili uklonjeni razlozi za štrajk.

"Ovim putem pozivamo i direktora g. Roberta Miljkovića da sam podnese ostavku. Radnicima tvrtke Ceste Šibenik u interesu je da se štrajk što prije završi i da se rad tvrtke nastavi", naveli su.