rad u mesnoj industriji

Radnici iz dalekog Nepala stigli u Slavoniju, evo kako su se snašli na novom poslu

18.08.2019 u 14:31

Bionic
Reading

Mesna industrija Ravlić d.o.o. u Petrijevcima među svojih 400-tinjak zaposlenika otprije mjesec dana ima i 17 novih radnika iz Nepala – mesara i mesarskih pomoćnika

Nakon što su preko Agencije u Petrijevce stigli početkom srpnja, poslodavac im je osigurao smještaj u nekoliko privatnih kuća u Petrijevcima na način kako to i inače organiziraju za radnike iz Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Kako iza sebe već imaju radno iskustvo u mesnoj industriji, Nepalci su prvo krenuli na edukaciju u svoju novu tvrtku ne bi li svladali način rada kod novog poslodavca.

U Ravliću pričaju da nije bio toliki problem način rada ni radne navike koliko je to bila jezična barijera, jer samo trojica govore nešto engleskog jezika, a ostali ni to.

'Rad ovdje nije težak. Vrlo je sličan načinu rada na koji smo radili u svojoj zemlji i zadovoljni smo načinom na koji su nas ovdje prihvatili, na šturom engleskom priča za Glas Slavonije jedan od radnika iz Nepala, Thal Bahadur Gharti Chhetri.

Direktorica Mesne industrije Ravlić d.o.o. Ivana Ravlić Devald naglašava da su u potragu za stranim radnicima u ovoj tvrtki krenuli tek kada su iscrpili sve raspoložive mogućnosti za zapošljavanje domaćih radnika, no da osim mesara posljednje dvije godine imaju i velike probleme s pronalaskom vozača, pomoćnih radnika, čistačica, perača te nekvalificiranih radnika.