PROSVJED

Radnici Brodotrogira poručili: Želimo raditi, a ne prositi

12.01.2019 u 17:14

Bionic
Reading

Stotinjak radnika Brodotrogira nezadovoljni stanjem u toj tvrtki prosvjedovali su u subotu na gradskoj pjaci, a predstavnici sindikata tvrde kako je do prosvjeda došlo zato jer nemaju posla, ništa ne znaju o eventualnim novim ugovorima i nemaju materijal za gradnju

Plaća im je za prosinac umanjena, organizacija tvrtke je loša, a uprava nesposobna, ustvrdili su sindikalci.

Radnici Brodotrogira žele posao i voljni su raditi, no posla ima manje, a nema ni dostatno materijala, rekao je novinarima predsjednik Radničkog vijeća Brodotrogira Ivica Sorić koji je naglasio kako je današnji odaziv radnika na prosvjed mogao biti i veći, no da je istovremeno ponosan na svoje kolege i grad koji im je dao podršku.

Predstavnici sindikata Brodotrogira smatraju da je problem nesposobna uprava, koja ne može naći posao za 700, 800 radnika. Upozorili su i da brodogradnja nije gradnja malih leuta i da brodove koji se sada rade u trogirskom škveru rade 'po livadama u Kaštelima i Solinu'.

  • +7
Mirni prosvjed radnika Brodotrogira Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Gospodin Končar kaže da nam on daje za plaće, ali ne daje on nama nego daje nesposobnima u upravi. Mi svoju plaću zaradimo pošteno, nije naš problem što posla nema, već je to problem uprave koja je dobro plaćena i koja na razne načine isisava novce. Problem Končar mora riješiti sa upravom, ne s radnicima', poručili su.

Podsjetivši kako je vlasnik prilikom preuzimanja Brodotrogira imao obvezu nastaviti brodogradnju, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Siniša Kosić je izjavio kako očekuje da se brodogradnja održi do kraja. Po njemu postoji realna šansa da se to nastavi jer posla ima, pogotovo s malim brodovima, pa Brodotrogir na tom dijelu može egzistirati.

'Ljudi će otići ako se plaće ne budu isplaćivale na vrijeme. Tada neće biti brodogradnje, no o tome brigu mora voditi lokalna samouprava, ali i država jer joj je u interesu proizvodnja koja na sebe veže drugu proizvodnju, znači uz brodove radi i elektroindustrija, pa i strojarska industrija. To je složen proizvod. Znači nema izlike da brodogradnja ne ide. Ako uprava nešto ne može, neka je vlasnik promijeni', kazao je Kosić.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić je poručio da prenamjena industrijske zone, u kojoj se sada nalazi Brodotrogir, ne dolazi u obzir i da znaju kako je sve na vlasniku i Vladi RH.