SINDIKALNA BORBA

Radnice Orljave traže isplatu preostale otpremnine, najavile prosvjed

11.10.2022 u 20:01

Bionic
Reading

Novi sindikat uputio je Vladi pismo kojim traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine za bivše radnice požeške Orljave, traži i ponovni sastanak s premijerom oko isplate preostalog dijela otpremnine, a najavljuje i novi prosvjed radnica 10. studenoga.

Novi sindikat, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume te bivše radnice Orljave, koja je otišla u stečaj tijekom pandemije, sastali su se u utorak u Požegi.

Radnice su obavijestili da je Novi sindikat Vladi uputio pismo u kojem od nje traži preuzimanje odgovornosti za neisplaćeni dio otpremnine - još pet bruto plaća u ukupnom iznosu od 450.000 eura za 172 radnice. U pismu su tražili i da Vlada organizira sastanak na temu Orljave i otpremnina.

Također, Novi sindikat istaknuo je kako s Clean Clothes kampanjom, međunarodnom organizacijom koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji, radi na prigovoru na njemačku tvrtku Olymp, najvećeg Orljavinog kupca.

Prigovor će uputiti njemačkoj i hrvatskoj nacionalnoj kontaktnoj točki Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), a podnose ga Novi sindikat, Međunarodni ured CCC-a i njemačka koalicija CCC-a zbog neodgovornog postupanja, odnosno nepoštivanja smjernica OECD-a za odgovorno poslovanje.

Novi sindikat podsjetio je kako je Fair Wear fondacija, organizacija koja nadzire rad modnih kompanija koje su njihovi članovi, potvrdila kako Olymp treba preuzeti odgovornost.

Naime, u srpnju 2022. objavila je izvještaj u kojemu analizira koliko je odgovorno ponašanje Olympa te je jasno ustvrdila da "Olymp treba poduzeti svaki razuman napor kako bi osigurao da radnice u Hrvatskoj dobiju otpremnine".

Radnice su se složile sa svim postupcima koje u njihovo ime Novi sindikat poduzima prema tvrtki Olymp, ali traže i uključivanje svog bivšeg vlasnika - Vlade - u rješavanje problema, navodi se u priopćenju.