EUROPSKA FEDERACIJA NOVINARA

Radmanu očitana nova bukvica zbog otkaza Gojan i Novak Srzić

07.04.2015 u 14:35

Bionic
Reading

Europska federacija novinara ne posustaje u namjeri da Elizabetu Gojan i Hloverku Novak Srzić spasi od otkaza na HRT-u, odakle ih je glavni ravnatelj Goran Radman odlučio otpraviti zbog kršenja internih pravilnika, tj. počinjenja verbalnog delikta. Glavni tajnik EFJ-a Ricardo Guitterez uputio je i drugo pismo Radmanu, te čeka novi odgovor. Ne bude li njime zadovoljan, o otkazima na HRT-u upozorit će Europsku komisiju, Vijeće Europe, OSCE i Europsku uniju radiotelevizija

Zahvaljujući se Goranu Radmanu na prethodnom očitovanju o otkazima Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, Guitterez u drugom pismu poručuje glavnom ravnatelju HRT-a da ga nije posve uvjerio u opravdanost svoje odluke. Podsjetimo, Radman je naveo da su u slučaju tih otkaza 'dobro izbalansirani' pravo na slobodu izražavanja i legitiman interes HRT-a da zaštiti svoje interese. Europska federacija novinara stoga je iznova pozvala Radmana da još jednom razmotri svoju odluku.

'Kao što smo Vam rekli, čini se da je Vaša odluka utemeljena na navodnom kršenju HRT-ovog Etičkog kodeksa koji navodi da zaposlenici ne mogu javno govoriti o spornim pitanjima na HRT-u (program i upravljanje) bez prethodne dozvole svojih urednika i predstavnika uprave. Prema mojim saznanjima, gospođe Elizabeta Gojan i Hloverka Novak Srzić nisu se javno očitovale o spornim pitanjima HRT-ovog poslovanja', poručio je Guitterez.

Dodao je da razumije da su uočene neke druge profesionalne pogreške i da potpuno razumije da Radman mora štititi ugled HRT-a. Ipak, 'EFJ snažno podržava stavove Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske protiv tih otkaza'.

Disciplinska mjera umjesto otkaza

'Cijenili bismo ako biste mogli ponovno razmotriti svoju odluku kako bi se primijenila manje stroga i manje drastična sankcija', naveo je glavni tajnik Europske federacije novinara, zaključujući da bi neka disciplinska mjera bila primjereniji korak u smjeru postizanja potrebne ravnoteže između legitimnog prava na slobodu izražavanja i legitimnog interesa HRT-a da zaštiti svoj ugled.

Drugo pismo upućeno je Radmanu još 3. travnja, a Guitterez je danas tportalu poručio da odgovor još uvijek čeka, prije nego što slučaj preda dalje institucionalnim partnerima Europske federacije novinara.

U svakom slučaju, za očekivati je da će se Hrvatska zbog ovog slučaja dodatno survati na svjetskim ljestvicama medijskih sloboda i slobode govora. Posljednja takva pljuska Hrvatskoj stigla je iz Ujedinjenih naroda, čiji je Odbor za ljudska prava prošlog tjedna izrazio zabrinutost zbog izostanka adekvatne istrage u slučajevima zastrašivanja novinara te zbog kriminalizacije sramoćenja, jer se time medije odvraća od 'kritičkog izvještavanja o pitanjima od javnog interesa, što je prijetnja slobodi izražavanja i pravu na svaku vrstu informacija'.