DON GRUBIŠIĆ: BOŽJA VOLJA

Radman želi biti Kerumov savjetnik

06.06.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Što poznati Splićani misle o novom gradonačelniku? Sudeći prema anketi koju je proveo Večernji list, rijetki su oni koji se ne slažu da je dolazak Željka Keruma u Banovinu korak naprijed za grad pod Marjanom. Među rijetkima su Mani Gotovac i Jurica Pavičić

SPLIT - Znanstvenik Miroslav Radman smatra da će uspješnost Željka Keruma, kao i svakog gradonačelnika, pa i predsjednika Vlade, ovisiti o tome kakvim će se suradnicima okružiti.

'Bude li imao dobar izbor savjetnika i vodio strategiju razvoja grada Splita, nema razloga da uspjeh izostane. Osvježenje je to što ne dolazi iz redova standardne politike. Bit će to zanimljiv eksperiment. Optimist sam i bilo bi mi drago da gospodin Kerum bude toliko uspješan gradonačelnik koliko je uspješan poslovan čovjek. Spreman sam mu dati savjet i pomoći u području znanosti kad god mu bude trebalo', kaže Radman.

Kolumnist Ćićo Senjanović smatra da je izbor Keruma korak naprijed. 'Vidjeli smo što su dosad napravili dečki u kolarinama. A Kerum je izgradio Joker, bavi se trgovinom i doveo je Hilton u Split. Na njegov izbor mogu samo reći: Dobro došao i nemoj zajebat'.

Bivši splitski gradonačelnik Ivica Škarić uvjeren je da će Kerum ostvariti izniman uspjeh. 'Napravit će neke stvari koje mi, prije njega, nismo uspjeli. Uvest će red u gradsku administraciju, a pokrenut će i investicijski ciklus. Ljutit sam na one koji ga 'pljuju'. Kerum će sigurno napraviti u 4 više nego što smo mi uradili u 15 godina', kaže Škarić.

Igor Štimac, predsjednik Udruge prvoligaša, sretan je dolaskom Keruma na čelo grada. 'Ne krijem da sam zadovoljan izborom Keruma za gradonačelnika, što je pozitivan pomak za grad Split. Željko Kerum svojim će sposobnostima svakako pokrenuti grad novim projektima. Imao je moju potporu od samoga početka'.

Poduzetnik Juroslav Buljubašić zasad pak nemam komentara i najavljuje da će svoje mišljenje iznijeti za desetak dana, kad mu se slegnu dojmovi o Kerumovoj pobjedi. Predsjednik Hajduka Mate Peroš smatra da je Kerum pozitivan pomak za Split, iako je 'još rano govoriti'. 'Treba mu dati vremena, barem 100 dana kao i Vladi, da pokaže što zna i umije', drži Peroš.

Glazbenik Oliver Dragojević drži da je Kerumov izbor za gradonačelnika Splita korak naprijed. 'Pun je volje i želje da pomogne Splitu, a među rijetkima je koji je došao na tu funkciju vlastitim novcem', ističe Dragojević.

Za don Ivana Grubišića Kerumov izbor predstavlja čak dva koraka naprijed. 'Izabran je voljom većine onih koji su izišli na izbore i ima puni legitimitet da bude gradonačelnik. Podsjećam, u Crkvi su pape birani na početku od puka: vox populi – vox dei ili glas naroda – glas Božji. U tom smislu izbor Keruma je Božja volja. Ima i onih koji smatraju da je njegov izbor promašaj i sramota za Split. No živimo u pluralnom društvu, pa čak možemo slobodno misliti, a ništa ne mijenjati'.

Jurica Pavičić, novinar i publicist, napominje pak da je dolazak Keruma na vlast kataklizma kojoj će se tek sagledati pravi razmjeri. 'U iduće četiri godine on i grupica nezajažljivih tajkunčića oko njega raskomadat će i razdijeliti sav potentni splitski prostor i oduzeti mu potencijale za harmonični razvoj, pretvarajući ga u grad sobarica i blagajnica', upozorava Pavičić. 'To se takoreći događa već sada: Slobodna Dalmacija u ponedjeljak je objavila planove za novi Kerumov hotel na Bačvicama, predimenzionirani objekt koji uništava jedan građanski kvart, a Bačvice simbolički i realno pretvara u hotelsku plažu. E, pa neka onda piciginaš Ćićo Senjanović navija za Keruma!'.

Teatrologinja Mani Gotovac smatra da je izbor Keruma korak natrag za kulturu drugog grada Hrvatske. 'Taj izbor nije nikakva slučajnost i krivnja nije na Kerumu. On je nužna posljedica u zemlji gdje ne postoji ni volja ni strategija za pitanje kulture o kojoj ovisi naš razvoj, opstanak i identitet. Tu svijest imaju sve europske zemlje i danas u vrijeme kapitalizma, koje međutim nisu sklone autokraciji', kaže Mani Gotovac.