KOSOR NAPALA ŠEFA OPOZICIJE

'Radio ili ne, plaćica Milanoviću ide!'

Kosor i Milanović

Kosor i Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je danas sindikate da u Ministarstvu gospodarstva pogledaju amandmane na izmjene Zakona o radu koje je pripremila Vlada i koji su 'na tragu ranijih prijedloga konstruktivnih sindikalnih čelnika'

Na konferenciji za novinare posvećenoj provedbi Programa gospodarskog oporavka, novinari su premijerku Jadranku Kosor pitali je li sindikalni referendum izjašnjavanje protiv Vladine politike, a Kosor im je odgovorila da 'krivo zaključuju' i da to nije referendum protiv njezine Vlade.

'Nijednim potpisom za referendum situacija se neće promijeniti nabolje. Imati krizu i ovakve kolektivne ugovore je jako teško. I Vlada i ministri razumiju sve koji daju potpise za referendum. Mnogi su ostali bez posla, teško žive, ali činjenica je da se potpisom stvari neće promijeniti i da neće biti više za plaće, mirovine, tzv. cipelarine i rodiljne naknade. Potpis znači strah od toga što će biti sutra, a izmjene su tu da sutra bude bolje', poručila je premijerka Kosor.

Upitana da komentira potporu Zorana Milanovića sindikalnoj akciji oko referenduma, Kosor se obrušila na šefa opozicije.

'Prvo se dugo dvoumio. Ima neusporedivo lakšu ulogu nego Vlada - za plaću Zorana Milanovića Vlada treba uprijeti i osigurati je u proračunu. Bez obzira radio ili ne, plaćica Milanoviću ide', istaknula je predsjednica Vlade i dodala da Vlada 'osigurava plaću i zastupnicima koji nisu bili dva mjeseca na radnome mjestu'.

Oporbi je poručila da je neozbiljno obećavati narodu da će im vratiti povlastice kad dođe na vlast, a od oporbenih čelnika Kosor je pohvalila Radimira Čačića, koji je dao podršku Vladi oko ZOR-a.

Izmjene ZOR-a idu bez obzira na referendum

Iako je premijerka odbila direktno odgovoriti na pitanje hoće li se u izmjene ZOR-a ići ako sindikati uspiju prikupiti dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, jasno je da hoće. 'Vlada mora raditi svoj posao, isplatiti plaće i mirovine, to je naša dužnost. Neću se miješati u njihov posao, ali sindikati moraju biti odgovorni hoćemo li imati za plaće i mirovine', neposredno je priprijetila sindikatima kazavši da druge europske vlade donose i drastičnije mjere, kao što su otpuštanja.

'Guverneru neću slati poruke preko medija'

Kosor je izbjegla komentirati inicijativu guvernera HNB-a Željka Rohatinskog da hrvatska Vlada podmiri dug štedišama Ljubljanske banke: 'Guverneru neću slati poruke preko medija, već ću ga zamoliti za razgovor.' Podsjetila je da je HNB dao potporu Programu gospodarskog oporavka te naglasila da vjeruje slovenskom premijeru Borutu Pahoru, koji je rekao da Ljubljanska banka neće biti nova prepreka Hrvatskoj za ulazak u EU.

'Nije bilo potrebe da Blagaić toliko troši za oglase'

Vincenzu Blagaiću iz Profectus grupe, koji je javno prozvao Marinu Matulović Dropulić za blokadu projekta Hrvatski san, premijerka je poručila da se sastane s ministricom: 'Vlada neće blokirati niti jednu zdravu investiciju. Neka se Blagaić javi ministrici, ali mislim da nije bilo potrebe da troši znatna sredstva za oglase u medijima.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi