FRANCUSKA NA PREKRETNICI

Radikalan zaokret Macrona: Assad je podnošljiv, Rusi partneri

22.06.2017 u 18:03

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak radikalan zaokret u politici prema Siriji, istaknuvši kao prioritete borbu protiv terorizma i približavanje Moskvi, a ne više odlazak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Macron je u razgovoru za osam europskih listova u dvije rečenice sažeo svoj novi pristup: 'Nisam kazao da je rušenje Bashara uvjet za sve. Jer nitko mi nije ponudio njegova legitimnog nasljednika!'.

Najava novog smjera službena je potvrda zaokreta započetog nakon napada u studenome 2015. u Parizu, ali je zaprepastila sirijsku oporbu koja je dugo u Francuskoj imala glavnog zaštitnika.

'Te riječi su iznenađujuće, s obzirom na to da je Francuska bila jedna od četiri glavne zemlje koje su tražile odlazak 'kemijskog Bashara", komentirao je na Twitteru Khaled Khoja, predstavnik sirijske oporbe.

'Neka Francusku bude stid, jer njezin vođa Emmanuel Macron ne smatra Bashara svojim neprijateljem ili neprijateljem čovječanstva', komentirao je drugi pripadnik oporbe, Ahmed Ramadan.

Bivši francuski socijalistički predsjednik Francois Hollande i njegovi ministri vanjskih poslova tvrdili su pak da su Assad i Islamska država 'dva lica iste medalje'. No stajalište su počeli mijenjati nakon napada u Francuskoj 2015., planiranih u Siriji, i Hollande je tada borbu protiv terorizma proglasio svojim prioritetom kad je riječ o Siriji. Ponavljali su međutim i dalje da Assad ne može 'predstavljati budućnost' zemlje razorene šestogodišnjim ratom u kojem je poginulo više od 320.000 mrtvih, dok su milijuni raseljeni.

Druga bitna promjena je to što političko rješenje sukoba više nije u središtu francuske doktrine nego više njezina posljedica.

  • +10
Emmanuel Macron Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Stephane Mahe

Macron je u intervjuu kazao da su 'diplomatske i političke smjernice potrebne', ali ne ulazeći u pojedinosti i ne spomenuvši nijednom UN, koji vodi mirovne pregovore u Ženevi.

Kad je riječ o Siriji, 'moje linije su jasne', rekao je. 'Jedan: apsolutna borba protiv svih terorističkih skupina. Oni su naši neprijatelji. Trebamo suradnju svih da ih iskorijenimo, posebno Rusije', rekao je.

Pariz je prije samo nekoliko mjeseci optuživao Moskvu za sudioništvo u 'ratnim zločinima ' tijekom oslobađanja Alepa, a ova izjava jasan je zaokret i najava približavanja Rusiji, saveznici režima u Damasku.

Macron se potkraj svibnja sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Versaillesu i otvoreno mu predložio novu suradnju utemeljenu na borbi protiv terorizma.

Njegov šef diplomacije Jean-Yves Le Drian posjetio je u utorak Moskvu kako bi postavio temelje novih odnosa 'u duhu povjerenja'.

No Macron ima i crvene linije: 'kemijsko oružje i dostavu humanitarne pomoći', ističući da u tom pogledu 'neće popustiti.'

Ponovno je zaprijetio da će Francuska odgovoriti zračnim napadima u slučaju korištenja kemijskog oružja, ali nije rekao ništa o tome kako namjerava osigurati dostavu humanitarne pomoći niti što će učiniti u slučaju njezina ometanja, a nije rekao niti je li Rusima postavio konkretne zahtjeve.

'Macron je pragmatičan, ne oklijeva i vodi se prioritetima. Nije naklonjen ni Putinu niti Assadu. Recimo da je na pola puta između realizma i cinizma', komentirao je Karim Bitar, stručnjak za regiju.