MACRON PORUČIO

'Odlazak Asada s vlasti nije više preduvjet za okončanje sukoba'

21.06.2017 u 21:50

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je kazao da ne vidi legitimnog nasljednika sirijskog predsjednika Bašara al-Asada te da Francuska njegovo uklanjanje s vlasti više ne smatra preduvjetom za rješavanje šestogodišnjeg ratnog sukoba.

Kazao je da je Asad neprijatelj sirijskog naroda, ali ne i Francuske te da su prioritet Pariza borba protiv terorističkih skupina i napori da Sirija ne postane propala država.Te su izjave u velikoj opreci s izjavama prethodne francuske vlade i odraz stajališta Moskve da nema održive alternative Asadu.

"Nova perspektiva po tom pitanju je da nisam ustvrdio da je odlazak Bašara al-Asada preduvjet za sve, jer mi još nitko nije pokazao legitimnog nasljednika", kazao je Macron u razgovoru za osam europskih novina.

"Moje su linije jasne: prvo, potpuna borba protiv svih terorističkih skupina. One su naši naprijatelji. Potrebna nam je suradnja sa svima, posebice s Rusijom, kako bi ih iskorijenili", kazao je Macron.

Drugi je prioritet, pojasnio je Macron, osigurati stabilnost Sirije kako ne bi postala propala država.

Do sada je Francuska podržavala sirijsku oporbu i tražila je da se sukob riješi vjerodostojnom političkom tranzicijom na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti  UN-a koju bi ispregovarale glavne zaraćene sirijske strane s UN-om u Ženevi.

Macron, međutim, u tom intervjuu uopće nije spomenuo ulogu UN-a. Njegov ministar vanjskih poslova Jeab-Yves le Drian je u utorak u Moskvi zagovarao tješnju suradnju s Rusijom u cilju izgradnje "duha povjerenja" te se čini da se Macron čvrsto uzda u ruskog predsjednika Vladimira Putina kada je u pitanju iznalaženje rješenja za Siriju.

"Mislim da ga ne veže neraskidivo prijateljstvo s Asadom. Ima dvije opsesije: borbu protiv terorizma i izbjegavanje scenarija propale države i zato nam se stajališta o Siriji preklapaju", objasnio je Macron.

Istaknuo je također da Pariz neće biti blagonaklon prema Asadu u slučaju korištenja kemijskog oružja.

"Korištenje kemijskog oružja izazvat će odgovor, uključujući i odgovor Francuske. Stoga će Francuska, kada je to u pitanju, biti u potpunom suglasju s SAD-om", poručio je Macron.