promjene u zagrebačkoj županiji

Rađa li se nova regionalna sila? Fokus odnio gotovo polovicu gradova iz zagrebačkog prstena, zaslužni i za jedno od najvećih iznenađenja izbora

31.05.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Dok su mnoge stranke čiji su uspjesi bili vezani uz pojedinu regiju jučer doživjele potop, poput IDS-a u Istri ili pak Reformista Radimira Čačića na sjeveru Hrvatske, mlađa stranka Fokus postigla je izniman rezultat u Zagrebačkoj županiji. Imaju gradonačelnike u četiri od devet gradova zagrebačkog prstena

Petra Škrobot iz ove stranke sinoć je u drugom krugu u Samoboru pobijedila Željka Staneca, kandidata SDP-a i HSS-a, stranke na čijem je čelu dosadašnji dugogodišnji gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Taj pedigre očito nije pomogao Stanecu jer ga je Škrobot prešišala za oko 1500 glasova iako ih je u prvom krugu dobila manje od njega. Stoga je ova mlada ekonomistica najveće Fokusovo iznenađenje izbora.

U gradu Sveti Ivan Zelina sinoć je kandidatkinju HDZ-a glatko pobijedio Fokusov Hrvoje Košćec, a koji ima i većinu u Gradskom vijeću i kojem je ovo čak treći gradonačelnički mandat.

Pobjedu već u prvom krugu u Svetoj Nedjelji odnio je pak dosadašnji gradonačelnik također iz Fokusa Dario Zurovec.

On je u prvom krugu osvojio gotovo 65 posto glasova dok je drugoplasirani HDZ-ov kandidat imao oko 16 posto.

Fokus je na ovim izborima zadržao i Dugo Selo. Naime Nenad Panian, koji se priključio stranci 2020. godine nakon što je prethodno bio u HNS-u, sinoć je pomeo konkurenciju objedinjenu oko HDZ-a.

Iako u Zagrebačkoj županiji nižu uspjehe, predsjednik Fokusa Davor Nađi nije bio toliko uspješan u utrci za gradonačelnika Zagreba. Osvojio je nešto manje od dva posto glasova.