kandidat fokusa za zagreb

Nađi upozorio na maćehinski odnos države prema privatnom sektoru: Dug prema veledrogerijama raste, a od plana oporavka najviše će koristi imati javni sektor

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2021 11:53
  • Objavljeno 30.03.2021 u 11:52
Davor Nađi

Davor Nađi

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika i saborski zastupnik Fokusa Davor Nađi upozorio je u utorak na maćehinski odnos države prema privatnom sektoru, ustvrdivši da dug prema veledrogerijama raste dok će od plana oporavka najviše imati javni sektor

Nađi je na konferenciji za novinare ispred Ministarstva zdravstva rekao da se dug države prema veledrogerijama popeo na više od šest milijardi kuna te iz dana u dan nastavlja rasti.

Upozorio je da je država u ranijim takvim krizama čak prijetila veledroegrijama koje su privatni poduzetnici osnivanjem državne veledrogerije i sličnim nekorektnim ponašanjima.

"To nije način na koji se država treba nositi s ovom krizom usred pandemije. Država treba vratiti te dugove jer svi znamo da država ne čeka preko godine dana poduzetnike da plate, primjerice poreze", kazao je Nađi, upozorivši da građani strahuju hoće li sutra imati dostupne lijekove.

Uzrok tog problema vidi u lošem upravljanju nabavom lijekova, a smatra da bi cijene lijekova bile niže, a dugovi ne bi bili toliko veliki kad bi država obveze plaćala navrijeme.

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic

Nađi je upozorio i na maćehinski odnos države prema privatnom sektoru, ustvrdivši da će od plana oporavka Hrvatske najviše novca otići javnom sektoru i inozemnim ekonomijama.

"Iako se govori da će preko 50 posto sredstava ići u gospodarstvo, ako izuzmemo sve jednadžbe, sve što će ići na javne infrastrukturne projekte onaj dio sredstava koji će doći malim poduzetnicima će biti zanemariv", rekao je Nađi.

Dodao je da čak i velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj u pravilu dobivaju inozemne kompanije, što se vidjelo na primjeru Pelješkog mosta.

"Tu vidimo jasan obrazac ponašanja Vlade koja je fokusirana na to da se pomaže javnom sektoru dok privatni sektor trpi taj maćehinski odnos Vlade koja bi prema njemu trebala prva izaći u susret jer je privatni sektor taj koji puni proračun i koji će vraćati dugove", zaključio je Nađi.

Deficit Hrvatske u 2020., upozorio je, bio je viši od 30 milijardi kuna, a jučer je izašao podatak da je zbrojni proračun svih jedinica lokalne, područne i regionalne samouprave manji od toga.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!