treba to preživjeti

Računi za energiju kućanstava u Britaniji od listopada viši za 80 posto

26.08.2022 u 16:21

Bionic
Reading

Računi za energiju kućanstava u Britaniji skočit će od listopada 80 posto, na prosječnih 3.549 funti (4.210 eura), objavio je u petak regulator Ofgem, nazvavši skok "krizom" koju vlada mora rješavati hitnom i odlučnom intervencijom

Skok će snažno utjecati na kućanstva diljem Britanije, a u siječnju računi će vjerojatno ponovo porasti budući da su veleprodajne cijene plina dosegnule rekordne razine, potaknute smanjenom opskrbom iz Rusije, rekao je izvršni direktor Ofgema Jonathan Brearley.

Tržište je previše nestabilno da bi se predvidjela nova razina reguliranih cijena, koja će stupiti na snagu u siječnju, ali s obzirom na uvjete na tržištu plina zimi cijene bi se mogle "značajno pogoršati" u 2023., poručuju iz energetskog regulatora.

Rast cijena mogao bi gurnuti u siromaštvo milijune kućanstava, koja će potrošnju svesti na pokrivanje osnovnih potreba, ugrozit će i budućnost kompanija širom Britanije.

Unatoč inflaciji koja je dosegnula najvišu razinu u 40 godina i upozorenju središnje banke o mogućoj dugotrajnoj recesiji, britanski odgovor na krizu omela je utrka za zamjenu Borisa Johnsona na mjestu premijera.

Nova premijerka odnosno premijer, bila to Liz Truss ili Rishi Sunak, mora nešto poduzeti čim stupi na dužnost 5. rujna, naglasio je čelnik regulatora za energiju.

"Odgovor će morati biti razmjeran krizi koja je pred nama", dodao je Brearly.

Ministar financija Nadhim Zahawi rekao je da će podignute regulirane cijene energije izazvati stres i tjeskobu za milijune građana, dodavši da vlada radi na planu koji će predstaviti novom premijeru ili premijerki.