cyber ratovanje

Računalni napadi na Ukrajinu: I London optužuje Moskvu

19.02.2022 u 07:22

Bionic
Reading

I Velika Britanija je u petak navečer nakon Sjedinjenih Država optužila Rusiju za hakerske napade na ukrajinski financijski sektor u kojima Moskva niječe bilo kakvu umiješanost.

"Britanska vlada drži da je ruska vojna obavještajna služba (GRU) umiješana u informatičke napade ovog tjedna (...) na financijski sektor u Ukrajini", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova u priopćenju, dok je napetost u krizi između Rusije i Zapada u vezi s Ukrajinom dosegla vrhunac.

"Takvo remetilačko ponašanje je neprihvatljivo, Rusija mora prestati s tim aktivnostima i poštovati ukrajinski suverenitet", dodao je glasnogovornik, nedugo pošto su Sjedinjene Države optužile Moskvu da je "odgovorna" za napad na dvije javne banke i na ukrajinske vojne mrežne stranice.

U britanskom priopćenju ističe se da odluka o "otvorenom prozivanju za ovaj incident potvrđuje da Velika Britanija i njezini saveznici neće trpjeti nikakvu zlonamjernu računalnu aktivnost".

U tekstu se dodaje da britanski Nacionalni centar za računalnu sigurnost ocjenjuje da je ruska vojna obavještajna služba "gotovo sigurno" umiješana u informatičke napade u utorak i u srijedu.

Ukrajinske vlasti su pokazale na "agresora", kako najčešće nazivaju Rusiju, nakon tog hakerskog napada koji je, kaže Kijev, bio uperen protiv mrežnih stranica ministarstva obrane i oružanih snaga u zemlji te dviju banaka.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova usto je izvijestilo u "privremenom" preseljenju svog veleposlanstva u Ukrajini iz Kijeva u Lavov (Ljviv), na zapadu zemlje, zbog straha od ruske invazije.

Britanska je diplomacija pozvala svoje državljane da bez velike potrebe ne putuju u Bjelorusiju i u moldavsku pokrajinu Pridnjestrovlje.