POTRAGA ZA VOZAČEM KAMIONA

Moussa Oukabir je ukrao bratu dokumente i kombijem se zaletio u ljude

18.08.2017 u 07:52

Bionic
Reading

Španjolska policija objavila je ime muškarca kojeg sumnjiči da je vozio kombi kojim je u četvrtak u Barceloni ubio 13 osoba. Riječ je o 18-godišnjem Moussi Oukabiru. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država. Policija je u petak rano poslijepodne objavila kako je uhićena i četvrta osoba povezana s napadima u Barceloni i Cambrilsu

Sumnja da iza napada stoji Moussa Oukabir pojavila se još sinoć nakon što je se policiji javio njegov stariji brat. Naime, nakon što su mediji u četvrtak popodne objavili fotografiju mladića Drissa Oukabira, čiji su dokumenti pronađeni u kombiju, u policijskoj postaji u Ripollu se dobrovoljno pojavio čovjek tvrdeći da je on Driss Oukabir.

Rekao je kako su mu ukradeni dokumenti. Oukabir je francuski državljanin koji živi u Ripollu. Nakon toga policija je odmah posumnjala da je dokumente ukrao njegov mlađi brat Moussa Oukabir koji živi u Barceloni.

Policija je u petak rano poslijepodne objavila kako je uhićena i četvrta osoba povezana s napadima u Barceloni i Cambrilsu.

Jureći kombi je u četvrtak oko 17 sati pregazio prolaznike u ulici La Rambli, u centru glavnog katalonskog grada, ostavivši iza sebe više od sto ozlijeđenih.

Devet sati kasnije, dok je u Barceloni trajala potraga za vozačem kombija, policija je 100 kilometara dalje u primorskom gradiću Cambrilsu izbjegla potencijalno novi smrtnosni napad oko 1.30 sati u noći, ubivši četvoricu a ranivši jednog od mogućih napadača. Ranjeni je umro nekoliko sati kasnije. U ovom drugom potencijalnom napadu kombijem ozlijeđeno je šest civila i jedan policijac. Jedna osoba je u teškom stanju.

Policija istražuje da li su ubijene osobe iz kombija nosile pojaseve s eksplozivom. Preko Twittera je najavila izvođenje kontroliranih eksplozija. Istražitelji vjeruju da su događanja s kombijima u Barceloni i Cambrilsu povezani.

Nekoliko sati ranije su, u sklopu šire operacije u Kataloniji, uhićene dvije osobe premda je policija priopćila kako niti jedna od njih nije vozač kombija iz Barcelone. Vozač je, nakon što je pogazio prolaznike, izašao iz kombija te pobjegao pješke. Čini se da nije bio naoružan.

  • +12
Napad u Barceloni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dužnosnik katalonske policije je na konferenciji za medije rekao kako istražitelji vjeruju da je napad u Barceloni povezan s jednom eksplozijom u četvrtak u zoru. Eksplozija se dogodila u jednoj kući u mjestu Alcanaru, 90 kilometara udaljenom od Cambrilsa. Ondje je uhićena jedna od dvije privedene osobe.

Druga je uhićena u gradiću Ripollu, udaljenom 210 kilometara od Cambrilsa. Jedan od uhićenih je Marokanac dok je drugi španjolski državljanin iz Melille, španjolske enklave na sjeveru Afrike. Izvor iz policije je rekao kako je u eksploziji u noći sa srijede na četvrtak, u kojoj je poginula jedna osoba a nekoliko ih je ozlijeđeno, nastala obradom plinskih boca s butanom. Policija sumnja da se ondje pripremao eksplozivni materijal.

U priopćenju objavljenom preko svoje agencije AMAQ, Islamska država je preuzela odgovornost za napad u Barceloni gdje je pregaženo više desetaka osoba. "Autori napada u Barceloni su vojnici Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije", navedeno je u poruci koja se odnosi na međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama protiv kalifata osnovanog u Siriji i Iraku.

S privremenim stanjem od 13 mrtvih i više od 100 ranjenih, od kojih je 15 u teškom stanju, policija je okarakterizirala tragediju kao "teroristički atentat sa željom da se ubije maksimalni broj ljudi".

Oko 70 kilometara od Barcelone, policija je pronašla drugi kombi povezan s napadom u glavnom katalonskom gradu. Izolirala je područje no nije pronašla eksploziv u vozilu.

Kako je došlo do napada u Barceloni Autor: CNN

U incidentu, koji čini se nema veze s napadom, vozač jednog vozila je izgubio kontrolu na Aveniji Diagonal, autocesti koja prolazi kroz Barcelonu, i udario dvojicu policajaca na kontrolnoj točki pri izlazu iz grada. Policija ga je zatim upucala i ubila. Dužnosnik policije je rekao da ta osoba, španjolski državljanin koji nije bio kažnjavan, nema veze s napadom.

U Barceloni je policija zatvorila ulice gdje su ležala nepomična tijela prolaznika pored trgovina i restorana u ulici La Rambli, jednoj od turistički najpopularnijih mjesta. Policija još uvijek traga za vozačem kombija.

U Kataloniji je od 2012. godine uhićeno 77 osoba osumnjičenih za pripadnost džihadističkim skupinama, propagiranju ideja ili regrutiranju članova. U niti jednoj drugoj španjolskoj pokrajini nije privedeno toliko osoba. Katalonija, regija sa 7,5 milijuna ljudi, graniči s Francuskom te je jedan od najbogatijih i turistički najtraktivnijih dijelova Španjolske.