dug niz promašaja

Putinovu eksperimentalnu raketu na nuklearni pogon Rusija testira 14. put

02.10.2023 u 20:22

Bionic
Reading

Rusija se priprema testirati eksperimentalnu krstareću raketu na nuklearni pogon s dometom do 14.000 milja, piše The New York Times.

Projektil, poznat kao Burevestnik, zakazao je u prethodnim ispitivanjima i jednom je prouzročio nesreću koja je rezultirala nekoliko smrtnih slučajeva. Trinaest puta su ga pokušali lansirati, navodi The New York Times.

Burevestnik, također poznat na Zapadu kao RS-SSC-X-09 Skyfall, dao bi Rusiji interkontinentalnu balističku raketu iznimno dugog dometa ako buduća testiranja budu uspješna i oružje uđe u moskovski arsenal.

New York Times je izvijestio da satelitske slike baze na ruskom Arktiku pokazuju kretanje zrakoplova i vozila u skladu s prethodnim testovima, dok je Rusija također izdala obavijest o zrakoplovstvu također u skladu s prethodnim testovima koja je produljena do petka.

Još uvijek nije jasno je li projektil već testiran ili će biti testiran u bliskoj budućnosti, navodi The Times.

Burevestnik je predstavljen 2018. godine, kao dio novog niza nuklearnog oružja dizajniranog za postizanje duljeg leta i veće brzine. Malo se zna o projektilu, uključujući i njegov dizajn, budući da ga je Rusija držala u tajnosti.

Eksperimentalni projektil na nuklearni pogon nekoliko je puta zakazao, uključujući pad u kolovozu 2019. u kojem je poginulo pet znanstvenika. Dio problema s kojim su se ruski inženjeri susreli je aktiviranje nuklearne pogonske jedinice, koja bi se trebala aktivirati nakon što raketni pojačivači na kruto gorivo podignu projektil u zrak.

Burevestnik je jedno od šest strateških oružja, zajedno s ostalima kao što su balistički projektil Kindžal i hipersonično klizno vozilo Avangard, koje je gospodin Putin predstavio u govoru 2018. godine. Ustvrdio je da bi oružje moglo nadjačati i nadjačati postojeću američku obranu. Obraćajući se Zapadu, rekao je: "Niste uspjeli obuzdati Rusiju".

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta prijetio upotrebom nuklearnog oružja tijekom rata u Ukrajini.

Putin je ranije ove godine suspendirao Novi sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, pakt između SAD-a i Rusije o razmjeni informacija o testiranju nuklearnog oružja i ograničavanju broja bojevih glava i bombi u njihovim arsenalima.