velik udarac

Putinova stranka uzdrmana na lokalnim izborima u Moskvi

09.09.2019 u 12:18

Bionic
Reading

Većina vladajuće stranke Vladimira Putina u gradskom parlamentu u Moskvi gotovo se prepolovila nakon lokalnih izbora održanih u nedjelju. Loš izborni rezultat uslijedio je nakon ljeta punog prosvjeda zbog zabrane nekim od najžešćih kritičara Kremlja da sudjeluju na izborima. Kandidati Jedinstvene Rusije osvojili su 25 od 45 mandata u Gradskoj dumi, što je 15 manje od 40 njih, koliko je prethodno držala stranka

Komunistička partija osvojila je 13 mjesta dok je stranka lijevog centra Pravedna Rusija dobila tri mjesta. Iako su obje stranke nominalno u oporbi prema Jedinstvenoj Rusiji, analitičari kažu da ih Kremlj kontrolira do određene mjere. Jabloko, mala liberalna stranka, osvojila je četiri mjesta.

Njenom vođi Sergeju Mitrohinu prvotno je bilo zabranjeno da se kandidira, ali je sud u Moskvi poništio tu odluku. 'Ovo je veliko postignuće', rekao je Vitalij Škliarov, politički analitičar koji je u kampanji savjetovao stranku. Škliarov je dodao da je ovo prvi put da su istinski kandidati oporbe izabrani u Gradsku dumu od početka 1990-ih, javlja Politico.eu.

Kandidati Jedinstvene Rusije natjecali su se kao 'neovisni' nastojeći se distancirati od svoje sve nepopularnije stranke u Moskvi, a koja se nalazi na udaru nezadovoljstva zbog rastućeg siromaštva u društvu. Ali ni takva taktika ni raširena prevara glasača u korist Jedinstvene Rusije nije spasila jednog od stranačkih 'teškaša'. Andrej Metelski, čelnik podružnice Jedinstvene Rusije u Moskvi, izgubio je svoje mjesto u Gradskoj dumi na nedjeljnim izborima.

Izborne vlasti lojalne Putinovoj stranci pred izbore su spriječile kandidature desetak liberalnih oporbenih ličnosti povezanih s Aleksejem Navalnim, prominentnim oporbenim političarom.

>>> Tko je Aleksej Navalni, čovjek od kojeg strahuje Putin

Iako Gradska duma nema prevelike ovlasti, vlasti su željele spriječiti to da prevelik broj oporbenih političara uđe u gradski parlament jer strahuju da bi oni mogli postati platforma Navalnom za iznošenje protukremaljskih stajališta. Odluka da ih se zadrži podalje od birališta izazvala je niz oporbenih prosvjeda u Moskvi, tijekom kojih je uhićeno preko 2500 ljudi, a s prosvjednicima su se obračunavali i odredi specijalne policije.

Navalni je pozdravio nedjeljni izborni rezultat kao uspjeh njegove kontroverzne taktike strateškog glasanja. On je nedjeljne izbore nazvao referendumom o popularnosti Jedinstvene Rusije te je apelirao na glasače da podrže kandidate za koje je najvjerojatnije da će pobijediti one iz Putinove stranke. On i njegovi pristaše pokrenuli su web stranicu i aplikaciju za takvo 'pametno glasanje', kako ga je nazvao.

  • +16
Cijelo ljeto oporba je prosvjedovala protiv samovolje vlasti Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

'Jasno možemo reći da je ovaj rezultat u Moskvi trijumf pametnog glasanja', rekao je Navalni čim se pojavila informacija o razmjeru gubitaka Jedinstvene Rusije. U većini slučajeva, međutim, Navalnijeva taktika značila je glasanje za kandidate Komunističke partije ili Pravedne Rusije, nešto je liberalnim Rusima jednako neprihvatljivo ma koliko psovali Putinovu stranku.

Osim za Gradsku dumu u Moskvi, Rusi su glasovali za šefove 16 regija, kao i za zastupnike u 13 regionalnih parlamenata.

U Sankt Peterburgu je aktualni guverner Aleksander Beglov reizabran bez obzira na optužbe da su se izborne kutije punile nepostojećim glasovima. Beglov, bivši šef Jedinstvene Rusije u gradu, na ovim izborima natjecao se kao takozvani neovisni kandidat.

Pet drugih guvernera Jedinstvene Rusije koji su se kandidirali za ponovni izbor također su trijumfirali u nedjelju nakon što su postali neovisni.

Putinova stranka pretrpjela je velik gubitak u regiji Habarovsk, na krajnjem istoku Rusije, u kojoj je nacionalistička liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR) zabilježila glatku pobjedu. Samo su dva kandidata iz Jedinstvene Rusije izabrana u regionalni parlament s 35 mjesta. U Irkutsku, u istočnom Sibiru, Jedinstvena Rusija izgubila je većinu.

Ruski dužnosnici optužili su Facebook i Google da se miješaju u izbore dopuštajući političko oglašavanje na svojim web stranicama u nedjelju tijekom izborne šutnje. Ruska državna služba za komunikacije Roskomnadzor zatražila je od tehnoloških divova da spriječe takvo oglašavanje uoči izbora, u skladu s ruskim zakonom. 'Takvi se postupci mogu smatrati miješanjem u ruske suverene poslove', poručili su. Ruski vladini dužnosnici ranije su optuživali zapadne zemlje da potiču prosvjede u Moskvi tijekom ljeta.