ulična oporba

Tko je Aleksej Navaljni, čovjek od kojeg strahuje Putin

31.01.2018 u 23:08

Bionic
Reading

Vođe ruske oporbe Aleksej Navaljni, odvjetnik i osvjedočeni borac protiv korupcije, glavni je izazivač dugogodišnjem neupitnom vladaru Rusije Vladimiru Putinu. Navaljni diljem zemlje stvara glavobolje režimu organizacijom velikih protuvladinih skupova na kojima poziva na bojkot izbora koji bi se trebali održati u ožujku, a na kojima mu je zabranjeno sudjelovanje

Zbog žestoke kritike režima Navaljni je više puta završio na hlađenju iza rešetaka. Triput je uhićen 2017. zbog organiziranja neodobrenih skupova s više desetaka tisuća prosvjednika diljem zemlje i više stotina uhićenih. Posljednji put izašao je iz zatvora u nedjelju, a ako nastavi po svome, sljedeći put bi ondje mogao ostati 30 dana.

Navaljni i suradnici su česta meta policije, a ni fizički napadi nisu rijetkost. U travnju prošle godine ozlijeđen je u napadu prokremaljskog aktivista, a u nedjelju je policija upala u njegov ured u Moskvi razvalivši vrata metalnom polugom i uhitivši suradnike. No unatoč svemu Navaljni ne odustaje jer smatra da Rusija mora imati mogućnost izbora.

Prosvjedi koje predvodi dali su novi zamah oporbenom pokretu u Rusiji nakon proputinovske euforije poslije aneksije Krima. Navaljni gradi politiku na nama poznatom konceptu 'ili mi ili oni', Putin ili Navaljni, crno ili bijelo. Međutim većina stručnjaka smatra da u Rusiji još nije sazrelo vrijeme za promjene. Unatoč tome, svi visoki ruski dužnosnici tvrde da nema šanse da se dopusti kandidatura Navaljnog na predsjedničkim izborima u ožujku, na kojima će Putin tražiti reizbor i četvrti mandat koji će mu dopustiti da vlada do 2024. godine, piše Politico.

  • +20
Aleksej Navaljni Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Prema ruskom zakonu, kandidirati se na izborima mogu samo osobe čistog dosjea, a Navaljni iza sebe ima spornu presudu za pronevjeru, za koju tvrdi da je politička i da mu je smještena kako bi ga se spriječilo da se kandidira. Uvjeren je da su njegovi problemi s pravosuđem osveta Kremlja zbog njegova žestokog kritiziranja režima. Neki smatraju da bi dozvola da sudjeluje na izborima dodala dozu intrige, a također bi neutralizirala kritike domaće i međunarodne javnosti i sumnje u demokratske potencijale Rusije. No Putin puše na hladno i ne dopušta kandidaturu. Nakon ubojstva prominentnog oporbenjaka Borisa Nemcova i eliminacijom Navaljnog nema ozbiljne konkurencije pa se pojavljuju kandidati više revijalno-zabavnog tipa, poput starlete Ksenije Sobčak.

Aleksej Navaljni Autor: BBC

No tko je zapravo Aleksej Navaljni

Široj ruskoj javnosti postao je poznat 2008. godine kao bloger koji je pisao o navodnim zlouporabama i korupciji u korporacijama u državnom vlasništvu. Jedna od taktika koju je primjenjivao bila je da postane mali dioničar u velikim naftnim kompanijama, bankama i drugim tvrtkama te onda postavlja čudna pitanja o rupama u financijama, pisao je BBC o njegovim počecima. Na njegovu udaru nalazili su se i oligarsi poput vlasnika nogometnog kluba Chelseaja Romana Abramoviča ili Ališera Usmanova. 

  • +16
Oporbeni prosvjedi protiv Putina Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Anton Vaganov

Upotreba društvenih mreža za promicanje svoje agende karakteristika je njegova političkog stila, preko koje dolazi do mladih koristeći oštar izričaj i udarajući po establišmentu lojalnom Putinu.

Tijekom predsjedničkih izbora 2011. godine, na kojima se nije natjecao kao kandidat, pozivao je čitatelje da glasaju za bilo koga osim vladajuće proputinovske Jedinstvene Rusije, koju je okarakterizirao kao stranku varalica i lopova. 

Natjecao se na izborima za gradonačelnika Moskve 2013. godine, na kojima je osvojio drugo mjesto, iza Putinova favorita Sergeja Sobjanina, osvojivši 27 posto glasova. Riječ je o senzacionalnom uspjehu jer nije imao pristup televiziji i medijima te se mogao oslanjati samo na internet i usmenu predaju.

OSNOVNI PODACI

Aleksej Navaljni

• rođen je 4. lipnja 1976. u Butinu u Moskovskoj oblasti

• diplomirao je pravo u Moskvi 1998. godine na Sveučilištu Prijateljstvo naroda Rusije

• pohađao je program Yale World Fellows 2010. godine

• živi u Moskvi sa suprugom i dvoje djece

Netom prije izbora za moskovskog gradonačelnika, kako smo već spomenuli, osuđen je na pet godina zatvora zbog pronevjere i zlouporabe. Čak je dovedena u pitanje njegova diploma prava. Spornu presudu zbog koje ne smije na izbore kasnije je oborio Vrhovni sud Rusije nakon odluke Europskog suda za ljudska prava da nije imao pošteno suđenje.

No na ponovljenom suđenju ponovno je osuđen. To je nazvao farsom poručivši da su obje presude identične. Iako Navaljni nikad nije imao profil Mihaila Hodorkovskog, oligarha koji je bio godinama u zatvoru u Sibiru jer se usudio suprotstaviti Putinu, u javnosti se ipak povlače paralele između njih dvojice, pisao je BBC. Nakon što je proveo zatvoren 10 godina Hodorkovski se sklonio u Švicarsku, a Navaljni tvrdi da će se za Rusiju boriti iz svoje zemlje.

Za BBC je svojedobno izjavio da bi Zapad najviše učinio za pravdu u Rusiji kada bi dosljedno krenuo u obračun s tokovima prljavog novca iz te države. 'Želim da korumpiranim osobama i onima koji su uključeni u progon aktivista bude zabranjen ulaz u te zemlje te odbijena viza. Predsjednik Putin pije krv Rusiji', kazao je.

Dio napora da se neutralizira Navaljnog provodi se i kroz pokušaje da ga se opiše kao krvožednog nacista.

Navaljnog prokremaljski mediji optužuju za koketiranje s ekstremnim nacionalistima jer je sudjelovao na ultranacionalističkim skupovima. On tvrdi da je na tim skupovima sudjelovao kako bi pokušao normalizirati debatu o ilegalnoj imigraciji i spriječiti da ruska nacionalistička okupljanja prisvoji mladež koja uzvikuje 'Sieg Heil'. 

Također se s nepovjerenjem gleda na semestar koji je proveo na Sveučilištu Yale u SAD-u 2010. godine.

Unatoč kritikama uspio je postati lider izvanparlamentarne opozicije izguravši Garija Kasparova, nekadašnjeg šahovskog svjetskog prvaka koji ima i hrvatsku putovnicu.

Navaljni, usprkos brojnim preprekama, ne odustaje od bacanja rukavice izazova u lice Putinu.