TREĆI MANDAT U KREMLJU

Putinova policija pretukla oporbenu političarku!

07.05.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Vladimir Vladimirovič Putin danas je u moskovskom Kremlju i službeno preuzeo dužnost predsjednika Ruske Federacije u svom trećem mandatu, nakon što je od 2008. obnavljao dužnost premijera

Za to vrijeme zatvori se pune njegovim protivnicima – vjerojatno na kraći rok, no ima i pretučenih. Nakon jučerašnjih okršaja u Moskvi, tijekom kojih je uhićeno preko 600 ljudi, u jutrošnjim je pokušajima prosvjeda pod Crvenim trgom uhapšeno oko 120 prosvjednika. Bivši vicepremijer Boris Nemcov tako je u dva dana uhićen dva puta. Kommersant javlja da je pretučena i u bolnici završila peterburška oporbena političarka i aktivistica Olga Kurnosova.

Prema izvještajima ruskih medija, po ulicama centra Moskve skupljaju se manje prosvjedničke grupe - kako oporbene, tako i režimske, pa stižu vijesti o lakšim sukobima. Nekoliko ljudi uhićeno je i na prosvjedima po drugom ruskom gradu po veličini, Sankt Peterburgu

Putin ovime započinje svoj novi, ovoga puta šestogodišnji mandat, preuzevši funkciju od svog štićenika Dmitrija Medvedeva koji u unaprijed dogovorenoj rošadi prelazi na mjesto premijera. Vicepremijerska pozicija namijenjena je iskusnom operativcu ruske vladajuće strukture Viktoru Zubkovu. Nakon inauguracije pred 3.000 uzvanika, Putinu su formalno predani uređaji za upravljanje nuklearnim snagama Rusije. 

Putin je u ožujku uvjerljivo slavio na predsjedničkim izborima, unatoč valu prosvjeda koji optužuju režim za montiranje političkog procesa. U prvim govorima Putin je najavio grandiozne razvojne projekte, ali i predstavio donekle umjereniju retoriku. Nakon prosvjeda vraća se decentralizacijski zakon po kojem će guvernere autonomnih jedinica Ruske Federacije opet birati građani.

Putinova inauguracija