NEVIĐEN INCIDENT

Putin žestoko izviždan na Fjodorovom meču

Bionic
Reading

Nakon ultimate fight meča u kojem je legendarni Fjodor Jemjeljanenko usred Moskve, pred 22 tisuće gledatelja, vratio karijeru na pobjednički kurs, publika je napravila svojevrsni presedan u modernoj povijesti Rusije žestoko izviždavši najpoznatijeg gledatelja u dvorani – premijera Vladimira Putina

Kada su suci nakon isteka treće runde objavili da je Jemjeljanenko pobijedio Amerikanca Jeffa Monsona, u ring se popeo Putin namjeravajući pohvaliti 'ruskog viteza' i rasplamsati nacionalne osjećaje tri tjedna prije parlamentarnih izbora (pred koje, usput rečeno, Ujedinjena Rusija i vodeći tandem Medvjedev-Putin bilježe rekordno nisku podršku u anketama).

Putin je uzeo mikrofon prije Fjodora i napravio veliku pogrešku. S tribina su krenuli zvižduci i bukanje. Ne možemo reći da je protestirala cijela dvorana, ali buka je u jednom trenutku nadglasala riječi čovjeka kojeg se u zapadnim medijima obično predstavlja kao KGB-ovca, 'cara' i de facto diktatora koji si takve stvari nikada ne bi dopustio.

Putin je vrlo moćan političar i veliki vođa u očima mnogih građana Rusije. No nije si smio dopustiti da u ringu pokuša biti veći i važniji od Fjodora Jemjeljanenka, legendarnog borca i jednog od najskromnijih šampiona koje sport uopće poznaje.

Doista, ne pamtimo nijedan ni približno sličan slučaj otkako Vladimir Putin figurira za najmoćnijeg čovjeka u Rusiji; da ga u trenutku kad uzme mikrofon u ruke, usred Moskve, u sportskoj areni Olimpijskog kompleksa nakrcanoj s više od 20 tisuća ljudi, publika isfućka i bukanjem nadglasa njegove riječi. Putin se, doduše, nije predao, nego je nastavio govoriti i na kraju izvukao pozitivnu reakciju uzviknuvši ime Fjodora Jemjeljanenka.

Ne znamo, doduše, kako je stvar izgledala milijunima ljudi koji su prijenos pratili na državnom 2. kanalu. Mediji već prenose da je ton u dvorani stišan prilikom Putinova govora (premda se negodovanje ipak čuje na snimci). Inače, sporadični žvižduci su se mogli čuti i ranije tijekom borilačkog programa, posebno kada je ekran u dvorani prvi put pokazao na Putina u prvome redu (a to se kasnije ponavljalo toliko često da je mnoge vjerojatno dodatno razjarilo).

U svakom slučaju, za rusku političku kulturu reakcija na Putinov nastup je gotovo senzacionalan incident, ali i dokaz da mase u Rusiji nisu baš tako pasivne ni zaluđene kultom vođe, niti ustrašene u izražavanju građanskog nezadovoljstva kako ih se ponekad prikazuje u zapadnim medijima.

Vladimir Putin dobio je, pak, važan vox populi pred izbore u prosincu, ali i one u ožujku, na kojima se namjerava vratiti u Kremlj kao predsjednik.

Snimka Putinova govora s ruske državne TV