TIJEKOM POSJETA MOSKVI

Putin se neće sastati s Tillersonom

10.04.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Kremlj je priopćio u ponedjeljak da se američki državni tajnik Rex Tillerson neće sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom svog posjeta Moskvi u srijedu, a razlog tomu mogle bi biti napetosti izazvane američkim raketnim napadom na sirijsku zračnu bazu prošli tjedan.

John Kerry, Tillersonov prethodnik, često se sastajao s Putinom i ruskim ministrom vanjskih poslova tijekom svojih posjeta Moskvi, a Putin je nekoliko puta primio Tillersona dok je vodio Exxon Mobil.

Putin je čak osobno odlikovao Tillersona Ordenom prijateljstva - državnom nagradom Ruske Federacije,  2013. godine i očekivalo se da će se bivši naftaš sastati s Putinom za svog prvog posjeta Rusiji otkako je preuzeo dužnost državnog tajnika.

Međutim, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je novinarima u ponedjeljak da nije planiran njihov sastanak.

"Nismo najavili nikakve takve sastanke i sada nema sastanka s Tillersonom u predsjednikovu planeru", rekao je Peskov novinarima.

On nije rekao zašto Putin ne planira primiti Tillersona koji će se sastati sa svojim ruskim kolegom po dužnosti Sergejem Lavrovom.

Peskov je također rekao da su američki napadi na Siriju pokazali potpunu nevoljkost Washingtona da surađuje glede Sirije.

Sjedinjene Države u petak su ispalile nekoliko desetaka krstarećih raketa na sirijsku zračnu vojnu bazu za koju tvrde da su iz nje početi napadi kemijskim oružjem prošli tjedan. Tim je činom eskalirala uloga SAD-a u Siriji, a kritizirali su ga saveznici sirijskog predsjednika Bašara al Asada poput Rusije i Irana. 

Reagirajući na medijska izvješća da će Tillerson iskoristiti posjet kako bi pritisnuo Moskvu da prestane podržavati Asada, Peskov je dao naznake da to nije dobar početak.

"Vraćanje na prividne pokušaje rješavanja krize ponavljanjem mantri da Asad mora otići ne može pomoći da se razriješi situacija", istaknuo je.