cjelogodišnja plovidba

[FOTO] Putin pustio u promet dva ledolomca na nuklearni pogon: Popunjavaju domaću flotu, osnažuju ruski status velike arktičke sile

22.11.2022 u 14:11

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin hvalio se u utorak ruskom arktičkom silom pustivši u promet dva ledolomca na nuklearni pogon koji će osiguravati cjelogodišnju plovidbu zapadnim Arktikom

Vodeći svečanost koja se održala u Sankt Peterburgu putem video veze iz Kremlja, Putin je rekao da su takvi ledolomci od strateške važnosti za zemlju.

"Oba ledolomca su izgrađena u sklopu većeg serijskog projekta i dio su našeg velikog sustavnog rada na obnovi i popunjavanju domaće flote ledolomaca, kako bi se osnažio ruski status velike arktičke sile", rekao je.

Arktik postaje sve važniji u strateškom smislu zbog klimatskih promjena jer otapanje leda otvara nove morske putove. Goleme rezerve nafte i plina nalaze se na području ruskog Arktika, kao i terminal za ukapljivanje plina na poluotuku Jamalu.

Ledolomac Ural ući će u službu u prosincu, a ledolomac Jakutija 2024. godine.

Jakutija, brod dug 173,3 metra, moći će razbijati led debljine do tri metra.

  • +4
Putin pustio u promet dva ledolomca na nuklearni pogon Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

U pogonu su još dva ledolomca iz iste serije, Arktik i Sibir, a za 2026. planiran je ledolomac Čukotka.

Do 2027. očekuje se i završetak super snažnog ledolomca Rusija koji će moći probijati led debljine četiri metra.

"Oni su potrebni za istraživanje i razvoj Arktika, kako bi osigurali sigurnu, održivu plovidbu u toj regiji, kako bi se povećao promet duž sjevernomorske rute", rekao je Putin.

"Razvoj ovog prometnog koridora od najveće važnosti omogućit će Rusiji da u potpunosti oslobodi svoj izvozni potencijal i uspostavi učinkovite logističke rute, uključujući prema jugoistočnoj Aziji".