najžešće borbe

Ukrajinci pružaju otpor na istoku; sprema se bitka za Herson

27.10.2022 u 10:04

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnici pružaju otpor novim napadima ruskih snaga u dva istočna grada, a snage na južnoj bojišnici pripremaju se za bitku za stratešku regiju Herson

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu navečer u video obraćanju da će biti dobrih vijesti s bojišnice, ali nije iznio pojedinosti.

Zelenski nije spomenuo što se događa u južnom Hersonu. Dužnosnici i vojni analitičari prognoziraju da će se ondje voditi jedna od borbi s najviše posljedica u ratu od početka napada Rusije na Ukrajinu prije osam mjeseci.

Najžešće borbe u istočnoj Ukrajini vodile su se blizu Avdiivke, Bahmuta i izvan Donecka, rekao je Zelenskij.

"To je područje u kojem je najočitije ludilo ruskog zapovjedništva. Dan za danom, mjesecima, tamo tjeraju ljude u smrt, koncentrirajući topničke udare najviše razine", rekao je ukrajinski predsjednik.

Ruske snage pokušale su u više navrata zauzeti Bahmut koji se nalazi na glavnoj cesti prema gradovima Slovjansk i Kramatorsk pod kontrolom Ukrajine.

  • +3
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Nadolazeća bitka za grad Herson na ušću rijeke Dnjepar odredit će hoće li Ukrajina uspjeti oslabiti ruski stisak na jugu.

Regionalna vlada Hersona, koju je postavila Rusija, objavila je da su se snage ponovno ukopale na lijevoj obalu Dnjepra, izvijestila je ruska novinska agencija RIA, dok su se snage pripremale za intenziviranje borbi.

Iako je novinarima zabranjen pristup većem dijelu bojišnice, na jednom dijelu sjeverno od okupiranog područja na zapadnoj obali Dnjepra, ukrajinski vojnici rekli su da se rusko granatiranje ponovno intenziviralo.

Radio presretanja pokazala su da su tek mobilizirani novaci poslani na bojišnicu i da su ruske snage bile čvrsto ukopane.

"Imaju dobre obrambene linije s dubokim rovovima i sjede duboko pod zemljom", rekao je ukrajinski vojnik Vitalij, čučeći u kanalu za navodnjavanje prekrivenog korovom, skriven od neprijateljskih dronova koji se nadvijaju nad njim.

Ukrajinske snage napredovale su duž Dnjepra u dramatičnom protunapadu na jugu zemlje početkom listopada, ali čini se da je napredak usporio. Rusija evakuira civile na zapadnoj obali, ali kaže da ne planira povući svoje vojnike.

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da vlažno vrijeme i neravan teren otežavaju protuofenzivu Kijeva u Hersonu.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Otkako je Rusija počela gubiti tlo u ukrajinskoj protuofenzivi u rujnu, ruski predsjednik Vladimir Putin poduzeo je niz koraka za intenziviranje sukoba - mobilizirao je stotine tisuća ruskih rezervista, proglasio je aneksiju okupirane zemlje i prijetio uporabom nuklearnog oružja kako bi branio Rusiju.

Rusija je u listopadu pokrenula novi val napada projektilima i dronovima iranske proizvodnje na energetsku i civilnu infrastrukturu Ukrajine.

Rusi su nastavili "terorizirati" Kijevsku oblast, izveli su nekoliko napada u srijedu navečer, rekao je guverner Oleksij Kuleba putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka. Dodao je da nije bilo žrtava.