NEOČEKIVANO

Putin od SAD-a traži povijesno ukidanje viza

10.03.2011 u 15:33

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je u četvrtak američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu ukidanje viza kao "povijesni korak" između dviju zemalja

"Ako se Rusija i Sjedinjene Države dogovore o ukidanju viza bio bi to povijesni korak u našim odnosima", rekao je Putin na sastanku s Bidenom u Moskvi.

Taj neočekivan prijedlog izazvao je iznenađenje. Rusija nekoliko godina bez rezultata pregovara s Europskom unijom o ukidanju viza.

Odnosi dvaju bivših neprijatelja iz doba Hladnog rata još su obilježeni razmjenom špijuna, primjerice ljeti 2010., a uskoro bi, nagađaju mediji, ruski trgovac oružjem Viktor But, uhićen u SAD-u, mogao biti razmijenjen za ruskog vojnika osuđenog na 18 godina zatvora u Moskvi jer je otkrivao tajne Amerikancima.

Prije susreta s Putinom, Biden je razgovarao s ruskim borcima za ljudska prava i podupro ih, a u četvrtak ga očekuje i sastanak s oporbenim vođama, među kojima su bivši premijer Boris Nemcov i bivši šahovski prvak Gari Kasparov.

Biden je u Moskvi u srijedu iskazao dosad najveću potporu ruskome predsjedniku Dmitriju Medvedevu koji je liberalniji od Putina i tisak ocjenjuje da je prava svrha njegova posjeta bila ohrabriti Medvedeva da se kandidira na predsjedničkim izborima 2012., umjesto Putina.

Razgovori Bidena i Putina trebali bi se usredotočiti na gospodarsku suradnju jer se "više može učiniti u trgovini i zajedničkim ulaganjima", naglasio je Biden.

Rusija i SAD ratificirale su nedavno novi sporazum o nuklearnom razoružanju START nakon dugih pregovora, ali nisu posvema prevladale razlike u stajalištima pa se ne slažu ni oko krize u Libiji jer Rusija odbija vojnu intervenciju u toj zemlji gdje je eskalacija građanskog rata sve izglednija.