KRADU PLIN

Putin naredio potpunu obustavu plina preko Ukrajine

07.01.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin naredio je Gazpromu potpunu obustavu isporuke plina preko Ukrajine kako bi spriječio "krađu" tog energenta, objavila je ruska televizija.

Na razgovoru s Putinom čelni čovjek Gazproma Aleksej Miller je predložio "prekid isporuke plina na rusko-ukrajinskoj granici jer Ukrajina krade ruski plin", dodaje isti izvor. Putin mu je nakon toga dao dopuštenje.

U noći na srijedu i tijekom jutra Ukrajina je zatvorila sve cijevi za transport plina prema Europi. Kijev je optužio Rusiju da je ona odgovorna jer je u potpunosti prekinula isporuku plina za Europu preko ukrajinskog teritorija.

Moskva opetovano optužuje Ukrajinu za krađu plina namijenjenog europskom tržištu.

Ruske su isporuke plina u Europsku uniju i Tursku više nego prepolovljene zbog toga što je Ukrajina zatvorila sve svoje izvozne plinovode, unatoč uvećanoj opskrbi alternativnim rutama, kazao je jedan viši dužnosnik Gazproma.

Ruske isporuke Europskoj uniji i Turskoj trenutno iznose oko 200 milijuna prostornih metara plina dnevno, u usporedbi s uobičajenih 430 milijuna, kazao je zamjenik izvršnog direktora Gazproma Alexander Medvedev u srijedu u razgovoru za novinsku agenciju Reuters.

Sukob tog ruskog plinskog monopolista s Ukrajinom zbog dugova i utvrđivanja cijena doveo je do potpune obustave izvoza putem tog ruskog susjeda. Gazprom optužuje Ukrajinu za zatvaranje izvoznih plinovoda, dok Kijev optužuje Moskvu za neisporučivanje plina.

"Ne možemo isporučivati plin u smjeru Ukrajine. Ta zemlja tvrdi da mi ne isporučujemo plin, no mi za to nemamo fizičkih kapaciteta od kad su oni zatvorili sve plinovode i tlačne stanice", izjavio je Medvedev u telefonskom razgovoru s Reutersom vođenim iz Berlina.

Gazprom obično dnevno u Europu preko Ukrajine isporučuje oko 300 milijuna prostornih metara plina, dodatnih 80-90 milijuna putem plinovoda Yamal-Europa do Poljske i Njemačke, te u zimskim mjesecima još oko 35-40 milijuna prostornih metara u Tursku putem plinovoda Plavi tok.

Uvećane su isporuke alternativnim rutama, kazao je Medvedev. "Yamal-Europa i plinska skladišta daju nam nekih 150 milijuna prostornih metara i nadamo se povećanju isporuka iz zaliha za dodatnih 10 milijuna prostornih metara dnevno do kraja današnjeg dana".

Gazpromov plinovod Plavi tok, koji prolazi ispod Crnog mora do Turske, radi punim kapacitetima od 48 milijuna prostornih metara plina dnevno, dodao je.

Medvedev je nadalje naglasio kako ruske isporuke plina prema Ukrajini još uvijek iznose 40 milijuna prostornih metara dnevno, ali ih Kijev ne izvozi, već ih zadržava za svoje domaće potrebe.

On i izvršni direktor Gazproma Alexei Miller, kako je rekao, u četvrtak će otputovati na razgovore u Bruxelles. "To će biti razgovori na visokoj razini s Europskom komisijom i Europskim parlamentom", pojasnio je.