HRVATSKA U VOJNOM SAVEZU

'Put u NATO utro je Račan, a ne HDZ'

14.04.2009 u 14:34

Bionic
Reading

Savjet Socijaldemokratske partije za međunarodne odnose organizirao je tribinu o Hrvatskoj u NATO-savezu na kojoj je bilo riječi o su o prednostima hrvatskog članstva i pogreškama hrvatske politike u pristupanju tom savezu.

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Damir Grubiša rekao je otvorivši skup da je članstvo u NATO-savezu bitno, jer se Hrvatska sad u međunarodnoj zajednici doživljava kao članica ugledne i vrlo učinkovite organizacije. Podsjetio je da je NATO postavio još 1995. godine vrlo visoke standarde za primanje novih članica u punopravno članstvo te da su neki od političkih kriterija za punopravno članstvo u skladu s kriterijima za EU.

Ocijenio je da je razdoblje od 1995. do dolaska koalicijske vlasti 2000. godine bilo izgubljeno vrijeme. Grubiša je istaknuo da je po standardima NATO-saveza Hrvatska tada bila visoko militarizirana zemlja bez pravoga demokratskog i civilnog nadzora nad Oružanim snagama. Zato je, dodao je, da bi došla do članstva u NATO-savezu, morala poduzeti teške i bolne reforme obrambenog sustava.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da nam članstvo u NATO-savezu može donijeti novu kulturu rada, demokracije i trasparentnosti. Podsjetio je na prve pregovore s NATO-om i dodao da je u politici ključni čimbenici vrijeme i strpljenje te kako se ne smije odustati, što se sada potvrđuje u pregovorima s EU-om.

Savjetnik u Klubu zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru Petar Kurečić istaknuo je da je članstvo u NATO-savezu došlo prekasno, pri čemu je dodao da je sadašnja Vlada sve zasluge pripisala sebi iako je naveći pomak prema članstvu učinila Vlada s Ivicom Račanom na čelu.