AGENCIJA ANADOLIJA

Pusić: Pelješki most rješavat ćemo s BiH u Bruxellesu

Bionic
Reading

Zbog neriješenih graničnih pitanja Hrvatske i BiH, u rujnu će se predstavnici dviju država sastati s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te razgovarati o rješavanju sadašnjih graničnih prijelaza na ulazu i izlazu iz neumskog područja, koji moraju biti gotovi do 1. srpnja sljedeće godine kada Hrvatska postaje članica Europske unije, najavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

'Smatram kako se do rješenja bilo kojeg problema može doći isključivo dijalogom, odnosno argumentiranim razgovorom dviju ili više zainteresiranih strana. U svakom slučaju, Hrvatska mora povezati svoj teritorij, a on će vrlo brzo postati i europski teritorij, a prolaz mora biti nesmetan i zbog budućeg ulaska Hrvatske u Schengen', izjavila je ministrica Pusić u razgovoru za agenciju Anadolija, dodajući da će se u rujnu održati sastanak predstavnika Hrvatske i BiH s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom.

U BiH, podsjeća Anadolija, smatraju da je most Pelješac - kopno 'napad na državu' i 'jedan konstrukt koji će prelaziti preko naših teritorijalnih voda, našeg unutrašnjeg mora i našeg morskog segmenta koji nas vodi u međunarodne vode'.

Ministrica Pusić najavila je da će razgovarati i s drugim predstavnicima Europske komisije, 'posebno onima koji se bave fitosanitarnim standardima jer je to vrlo važna komponenta'.

Komentirajući ucjenjivačke poteze Slovenije čiji su visoki dužnosnici nedavno najavili da će ta zemlja blokirati ulazak Hrvatske u EU ukoliko Zagreb ne odustane od potraživanja novca za devizne štediše Ljubljanske banke, Pusić ističe da argumenti Slovenije, naprosto, ne stoje.

'Rješavanje problema Ljubljanske banke nema nikakve veze s ratifikacijom, jer ovaj slučaj traje već 19 godina i o tome Hrvatska i Slovenija mogu razgovarati na različite načine. Imenovali smo financijske stručnjake za to pitanje i oni trebaju dati prijedloge rješenja, a pitanje ratifikacije pristupnog ugovora vezano je uz udovoljavanje europskim kriterijima. U hrvatskom i slovenskom interesu je misliti na našu zajedničku budućnost u regiji i zajedničku ulogu u pomoći regiji u napredovanju prema europskim standardima', izjavila je Pusić za agenciju Anadolija.

Govoreći o napretku BiH prema NATO-u, Pusić je ponovila spremnost svoje zemlje da podržava BiH na putu euroatlantskih integracija.

'Stabilnost Bosne i Hercegovine u interesu je i Hrvatske, ali i cijele regije. Proces pristupanja NATO-u je zapravo proces izgradnje institucija i jačanja demokracije. U svakom slučaju, Hrvatska je spremna i dalje pomagati BiH u dobivanju uvjeta za aktiviranje MAP-a i napredovanja prema članstvu u NATO-u', rekla je Pusić.