KONFERENCIJA HNS-A

Pusić: Hrvate iz BiH iskorištavaju za političke interese

20.02.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Danas je u Splitu, u hotelu Park, konferenciju za medije organizirao lokalni ogranak HNS-a, a gošća je bila kandidatkinja te stranke na nedavnim predsjedničkim izborima Vesna Pusić

Pusić je gostovanje u Splitu, u povodu seminara fondacije Friedrich Neumann, iskoristila da zahvali glasačima u gradu i Splitsko-dalmatinskoj županiji na velikom broju glasova, povjerenju u stranku i nju osobno. Izrazila je nadu i uvjerenje da je taj rezultat dobar kapital na nekim budućim izborima.

Na seminaru je bilo riječi o ženama poduzetnicama i političkim aktivistima te o edukaciji i pripremi za usmjeravanje sredstava fondova EU-a u cilju transformaciju Dalmacije od Zadra do Konavala u 'hrvatsku Provansu'. U obraćanju medijima Vesna Pusić je izrekla mišljenje o nekim trenutnim aktualnostima i gorućim pitanjima u političkom i ekonomskom životu zemlje.

'Hrvatska je trenutno suočena sa ozbiljnim problemima, a Vlada RH i ministar Šuker tvrde da ne razmišljaju o rebalansu proračuna. Dva su razloga za rebalanas. U proračunu nedostaje 4,5 milijardi kuna za škverove, što iznosu gotovo pet posto proračuna, a drugi problem je neplaćanje obaveza od strane države, što generira nelikvidnost', naglasila je Pusić.

Druga tema o kojoj je danas bila riječ je i konsenzus oko ustavnih promjena, a tiče se glasovanja dijaspore. 'Ne može se prihvatiti situacija u kojoj glasovi iz dijaspore odlučuju direktno na rezultate izbora. Istina je da su Hrvati iz Bosne i Hercegovine gotovo dva desetljeća iskorištavani za političke interese u Hrvatskoj i redovito bili varani i prevareni od strane hrvatske politike, ali dvostruko boravište prkosi zakonima fizike i to treba riješiti. Hrvatima u BiH treba pomoći na drugi način kroz institucije, a oni mogu biti predvodnici europeizacije BiH. Stabilnost BiH je ključna i za stabilnost Hrvatske i čitave regije', zaključila je Vesna Pusić.

Pusić je pozdravila otvaranje poglavlja ribarstva i ekologije u pregovorima o pristupanju EU-u i premda je sada otvoreno 30 od 33 poglavlja, istaknula je važnost deblokade 23. poglavlja o pravosuđu koje smatra ključnim u procesu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na upit o prvim kontroverzama vezano uz sastav savjetničkog tima predsjednika Ive Josipovića, rekla je da početak svakog ozbiljnog posla prate i početne poteškoće, pa tako važi i za navedeni primjer. Za najavljeni sastanak predsjednika Hrvatske i Srbije smatra da je potreban i da je tu otvoren veliki prostor za unapređenje odnosa i komunikacije.