UHIĆENI BRANITELJ

Purda se odlučno protivi izručenju Srbiji

11.01.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Vukovarski branitelj Tihomir Purda koji je uhićen prošlog tjedna u Bosni i Hercegovini na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratne zločine, odlučno se protivi izručenju Srbiji, potvrdio je u utorak Hini odvjetnik Dražen Zubak kojemu je po službenoj dužnosti povjereno zastupanje uhićenog hrvatskog državljanina.

'Purda nije dobro podnio činjenicu da ga u Srbiji traže zbog navodnih ratnih zločina i izričito se protivi izručenju', kazao je Zubak.

Podsjetio je kako je Purda dovoljno traumatiziran činjenicom da je i sam bio zatočenikom srpskih logora te kako ne vjeruje da bi ga u Srbiji očekivalo pošteno suđenje.

'Pritom nitko zapravo ni ne zna za što se Purdu točno tereti, a to bi moglo postati jasno tek kada Srbija dostavi potrebnu dokumentaciju', istaknuo je Zubak.
Tihomir Purda usprotivio se izručenju Srbiji i na ekstradicijskom ročištu održanom na Sudu BiH prošlog tjedna te je taj sud stoga naložio pokretanje redovitog postupka predviđenog u takvim slučajevima.

To znači da je Purdi određen pritvor od osamnaest dana što je ujedno rok u kojemu srbijansko pravosuđe mora Sudu BiH dostaviti formalni zahtjev za izručenje uz potrebnu dokumentaciju.

U slučaju potrebe i na izričit zahtjev iz Srbije rok za podnošenje zahtjeva za izručenje i dostavu dokumentacije može biti produžen do 40 dana i to je ujedno maksimalno razdoblje do kojega se Purdu može držati u pritvoru u BiH.

'Ne stigne li zahtjev do tada, Purda bi automatski morao biti pušten na slobodu', objasnio je Zubak.

Tihomir Purda trenutačno je u pritvorskom odjelu Kazneno-popravnog zavoda u Zenici čiji se kapaciteti koriste i za potrebe Suda BiH koji u Sarajevu ima tek manju pritvorsku jedinicu.

Dražen Zubak je najavio da će zastupanje Purde pred Sudom BiH ovog tjedna vjerojatno preuzeti drugi odvjetnik.