IZ ZENIČKOG PRITVORA

Purda očekuje izručenje Hrvatskoj

12.01.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović je u srijedu nakon susreta s vukovarskim braniteljem Tihomirom Purdom u pritvoru u Zenici rekao da će uputiti zahtjev službenim institucijama u Zagrebu kako bi bio izručen Hrvatskoj da se tamo vodi sudski proces protiv njega.

"Uputit ćemo zahtjev pravosudnim i političkim tijelima Hrvatske da se tamo vodi pravosudni postupak protiv gospodina Purde", rekao je Muselimović u izjavi za medije u Mostaru. Dodao je kako prema Srbiji neće upućivati nikakav zahtjev.

On je naglasio kako Purda očekuje da bude izručen Hrvatskoj jer ne vjeruje da bi se u Srbiji vodio pravedan postupak. "On očekuje da bude izručen Hrvatskoj i mislim da je to jedino ispravno rješenje. Naprosto ne postoje zakonski uvjeti, da se njegov slučaj izdvoji i da se prema njemu donese presuda. Bez sudjelovanja ostalih aktera nemoguće je utvrditi materijalnu istinu", rekao je Muselimović.

Mostarski odvjetnik je rekao i kako je Tihomir Purda uhićen u BiH na temelju međunarodne crvene tjeralice koju je raspisao Interpol zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina prema ranjenim i bolesnim osobama.

Tihomir Purda usprotivio se izručenju Srbiji i na ekstradicijskom ročištu održanom na Sudu BiH prošlog tjedna te je taj sud stoga naložio pokretanje redovitog postupka predviđenog u takvim slučajevima.

Purdi je određen pritvor od 18 dana što je ujedno rok u kojemu srbijansko pravosuđe mora Sudu BiH dostaviti formalni zahtjev za izručenje uz potrebnu dokumentaciju.