odjeci proslave oluje

[VIDEO/FOTO] Pupovac: Započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja koja neće biti zgotovljena bez Srbije

08.08.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac održao je u subotu u središtu Zagreba, na Cvjetnom trgu, ispred spomenika Petru Preradoviću, konferenciju za medije na kojoj je govorio o hrvatsko-srpskim odnosima nakon 25. obljetnice Oluje. Na proslavi u Kninu ove godine je prvi puta sudjelovao predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj - Boris Milošević

'U Kninu, na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan slavljenja, a Srbi dan žalovanja, ta su dva suprotstavljena osjećaja, iskustva i pogleda pretvorena u brašno i vodu", kazao je Pupovac, javlja N1, dodavši da su njima, više njih, a na samome mjestu najviše Andrej Plenković i Boris Milošević dodali po komadić kvasca, po prstohat soli.

Smatra da za razliku od ranijih godina taj kvasac je bio kvasac mira, a ne mržnje, a ovogodišnja sol nije bila - ili nije bila mišljena - da bude sol na rane. Ističe da je prije četiri dana započet je proces miješanja tijesta za pogaču pomirenja.

'Oni koji su to započeli neće biti dovoljni, još je puno gesta potrebno. Veoma je važno da svi budemo svjesni da moramo pridonijeti i da to što je započeto bude gotovo tek kad bude stvarno gotovo. Poznata su neka od sljedećih mjesta i datuma gdje će se ovo nastaviti. Poznati su i glavni akteri', kazao je Pupovac.

Smatra da za jedan dio pomirenja nismo dovoljni mi u Hrvatskoj, zbog toga se ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju a pogotovo isključuju.

'Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno i nezgotovljeno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja. O njemu ovisi potpuno i istinsko rješavanje kako ovih, tako i u ukupnih, historijskih trauma", navodi Pupovac koji dodaje da nije moguće da se pomirenje dogodi u prošlosti.

Predsjednik SDSS-a kaže da suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Kaže da je pomirenje moguće samo u budućnosti.

'Znam da neki ovo neće razumjeti, pogotovo neki među Srbima jer misle da ovo nije naš posao. Znam da neki drugi neće razumjeti, pogotovo među Hrvatima, da je to posao Srba izvan Hrvatske. Preko Srba u Hrvatskoj su se prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti', mišljenja je Pupovac.

  • +3
Konferencija za medije Milorada Pupovca Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic

Kazao je i da je traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih veliko i zato treba imati strpljenja.

'Moje zadaća nije da produbljujem traume i sukobe, moja zadaća je da stvaram pretpostavke za ovaj proces za koji sam uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije', odgovorio je Pupovac na novinarsko pitanje te ponovno spomenuo miješanje pogače mira.

Ne želi da se u Kninu dijeli građane hrvatske i srpske nacionalosti. Želi da bude prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti.

'Ovo je bilo široko sistematski planirano', rekao je Pupovac o ovogodišnjem obilježavanju Oluje u Kninu na kojem je sudjelovao i SDSS-ov potpredsjednik hrvatske vlade Boris Milošević.