ŽESTOK ODGOVOR

Pupovac uzvratio Brkiću, 'najpoznatijem diplomcu u Hrvatskoj'

10.03.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik, odgovorio je glavnom tajniku HDZ-a i jednom od kandidata za ministra branitelja Milijanu Brkiću koji je putem Facebooka poručio da nikoga nije tjerao iz Hrvatske, 'posebno ne zato što je Srbin', uz dodatak da 'oni koji nacionalnu pripadnost koriste za promicanje svojih političkih i materijalnih interesa, tzv. 'etnobiznismeni' moraju napokon shvatiti da nemaju monopol na 'srpstvo''. Pupovac nije ostao dužan Brkiću

'Kad vas trenutno najpoznatiji diplomac u Hrvatskoj optuži da ste etnobiznismen, onda je to veoma ozbiljna optužba. Kad vas glavni tajnik HDZ-a iz kojeg govore da onaj tko ne voli tu stranku, ne voli Hrvatsku optužuje da monopolizirate politiku Srba u Hrvatskoj, tad je to doista ozbiljna optužba', odgovorio je Pupovac na upit tportala da komentira posljednje Brkićeve prozivke.

'Kad vas optužuju da ne brinete o stvarnom položaju Srba u Hrvatskoj zato što upozoravate na porast govora mržnje i akata nasilja, na diskriminaciju pri zapošljavanju, na zapostavljanje pri razvoju sredina u kojima Srbi žive, kad se ne registriraju manjinske srpske škole i kad se stigmatizira ćirilično pismo - da druge brojne probleme ne spominjem - onda je to veoma ozbiljna optužba', nastavio je Pupovac, dodajući da je problem s tim optužbama samo jedan - one ne govore o onom kome su upućene, već o onom koji te optužbe izriče.

'Zato sve te etikete vraćam njihovu pošiljatelju. Možda mu pomognu da postane član Vlade', zaključio je Pupovac koji je svoj komentar objavio i na Facebooku

Podsjetimo, termin 'etnobiznismen' u sklopu napada na Milorada Pupovca lansirao je bivši predsjednik Ivo Josipović, nakon što je tjednik Novosti u izdanju SNV-a problematizirao Josipovićevu ulogu u parafiskalnom nametu stručne Službe zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) udruge građana Hrvatsko društvo skladatelja (HDS).


Nakon skandalozne Brkićeve poruke Miloradu Pupovcu da ako je ugrožen, 'ode tamo gdje nije ugrožen', predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin ustvrdio je da se pripadniku nacionalnih manjina ne može reći ništa gore nego da, ako mu nije dobro u Hrvatskoj, ide tamo gdje se osjeća sigurno.

Srpsko narodno vijeće u utorak je predstavilo bilten 'Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.', na hrvatskom i engleskom jeziku, gdje su pobrojani slučajevi etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje usmjerenih protiv Srba u Hrvatskoj. Po podacima SNV-a, prikupljenima u suradnji sa saborskim Klubom zastupnika SDSS-a, u 2014. godini zabilježena su 82 slučaja etnički motiviranog nasilja, prijetnji i govora mržnje, dok je lani zabilježeno čak 189 takvih slučajeva.

'Proteklu godinu obilježilo je povećanje broja fizičkih napada i prijetnji usmjerenih prema Srbima u Hrvatskoj te uništavanje imovine u njihovu vlasništvu. U 2015. svjedočili smo ukidanju ćirilice u Vukovaru, brojnim pokušajima rehabilitacije Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i sve češćem korištenju govora mržnje od strane javnih osoba i dijela medija. Zbog toga će 2015. ostati upamćena kao godina u kojoj je nacionalistička, antimanjinska atmosfera, koja se intenzivira od 2013., odnosno od pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, dosegnula velike razmjere', stoji u Uvodu biltena SNV-a.

Predstavljajući bilten, Pupovac je konstatirao da neki ljudi u novom vodstvu HDZ-a tu stranku izvode izvan sfere demokršćanstva i daju prostora onima koji su doveli do situacija opisanih u izdanju 'Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.'.