'odleđivanje' odnosa

Pupovac o dolasku Dačića u Hrvatsku: Nisam ja oficir za vezu, predsjednik Vučić i premijer Plenković su nas naveli na to

05.01.2023 u 16:56

Bionic
Reading

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac komentirao je navaljeni dolazak potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića u Hrvatsku

Srbija u 2023. godini, na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, namjerava "odlediti" odnose s Hrvatskom, najavio je posljednjeg dana prošle godine srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić. "Predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovom i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom“, rekao je u subotu Dačić gostujući u programu provladine komercijalne TV Pink.

On je najavio da će, na poziv Srpskog narodnog vijeća, sa Žigmanovom ići na domjenak u povodu pravoslavnog Božića u Zagreb, gdje se očekuju i najviši hrvatski dužnosnici.

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac bio je gost Newsrooma televizije N1 gdje je komentirao navaljeni dolazak potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića u Hrvatsku koji je rekao da dolazi zatopliti odnose dvije zemlje.

Aleksandar Vučić i Porfirije Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Sam posjet je najavljen upravo Pupovcu koji kaže da on nije “oficir za vezu”. “Svojim radom smo preuzeli ulogu da u ovim okolnostima pomognemo da dođe do otvaranja političkog dijaloga”, rekao je. “Predsjednik Vučić i premijer Plenković su nas naveli na to”, dodao je.

“Mislim da je bolje da se ide postepeno, a ne spektakularno pa da to kolabira zbog velikih očekivanja, a mi imamo brojna pitanja koja treba rješavati. S druge strane, mislim da je dobro da je Žigmanov kao član Vlade Srbije i mi i SDSS-a kao dio Vlade, preuzimamo dio tereta da premošćiavamo dio jaza između Zagreba i Beograda. I da time pomažemo da otpočne razgovor koji u nekim stvarima treba biti depolitiziran i da bude konstantan”, smatra Pupovac.

Za poziciju Beograda, Pupovac kaže da je rješenje u dijalogu. “U zadnje četiri godine nije bilo te prilike. Bilo je dosta rada, napora da se stvari pomaknu. Ovo može biti samo neobično zbog trenutka, no s obzirom na ukupno stanje odnosa u regiji i ukupan interes EU da se procesi počnu stabilizirati i da se traže rješenja. Hrvati i Srbi imaju dovoljno razloga da ne komuniciraju, ali imaju i mnogo razloga komuniciraju kao susjed sa susjedom”, smatra Pupovac.

Dodao je da je važno da se riješi pitanje nestalih. “A njih je jednako i hrvatske i srpske nacionalnosti”.