najava odlaska?

Vučić objavio na godišnjoj press konferenciji: 'Ovo je moj posljednji mandat'

04.01.2023 u 19:18

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je godišnju konferenciju za medije. Vučić je kazao da je ovo njegov poslednji mandat, te da neće mijenjati Ustav

'Postoje ljudi koji znaju da im je država važnija od lidera i političkih stranaka. Što kraće pokušat ću podnijeti izvještaj građanima o tome što je bilo u 2022. godini i što nas očekuje u 2023. godini. Želim reći da smo završili 2022. na način da ne možemo ne biti zadovoljni. Ne bih davao bolje ocjene, opisivao to u superlativima, ali uspjeli smo sačuvati financijsku stabilnost, naše gospodarstvo, imati rast između 2,3 ​​i 2,5 posto, podići plaće i mirovine najviše u Europi, samo jedna zemlja u Europi može se usporediti s nama', rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji za novinare u Palači Srbija.

Tada je rekao da je 'ovo njegov posljednji mandat i da neće mijenjati ustav', prenosi Nova.rs

'Iduće godine neću biti ni predsjednik političke stranke. Moj posao je da budem na strani građana i dokle god budem mogao, radit ću to na najbolji mogući način, unatoč teškim okolnostima u kojima se nalazimo', rekao je.

Vučić je, osim toga, kazao da je Beograd spreman na kompromisna rješenja za Kosovo, najavio je jačanje vojske i poručio da kako, "unatoč svim teškoćama", vjeruje da će 2023. biti godina "daljnjeg razvoja i napretka".

Vučić je na godišnjoj tiskovnoj konferenciji najavio da u prvoj polovici siječnja očekuje u Beogradu razgovore s dužnosnicima SAD-a i EU-a na temu Kosova nakon napetosti potkraj prošle godine na kosovskom sjeveru koje su prijetile da prerastu u sukob.

Rekao je da je sprema na razgovore o rješenjima, ali da "to moraju biti kompromisna rješenja".

On je istaknuo da je priznanje Kosova u međuvremenu povuklo devet država članica UN-a, "a očekuje se i desetea", ustvrdivši kako sada kosovsku neovisnost priznaje 84 članica UN-a, a 106 ne.

"Mi našu borbu nastavljamo... Uvijek ćemo željeti mir s Albancima.... i poštovanje svih sporazuma koje smo potpisali, rekao je Vučić, navodeći kako od svih šest potpisanih sporazuma "bježe i Albanci i međunarodna zajednica".

"Svatko svoj posao – oni ucjene i prijetnje, a mi da čuvamo svoju slobodu i nezavisnost i da čuvamo svoju Srbiju. Neće biti lako i jednostavno", poručio je srbijanski predsjednik.

  • +9
Aleksandar Vučić Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

On je u kontekstu obrane i sigurnosti najavio je kako će glavna zadaća tijekom 2023. godine biti da se broj od 1600 pripadnika specijalnih postrojbi vojske Srbije poveća na 5000, obećavši "ogromne plaće".

"Osnovne plaće ići će preko 2000 eura", rekao je dodajući da s dežurstvima, noćnim smjenama i prekovremenim radom "to dođe skoro do 3000 eura".

Specijalne postrojbe bit će pojačene i u MUP-u, te u Bezbjednosno-informativnoj agenciji (BIA), rekao je Vučić i pozvao mlade da se prijavljuju, te uskoro najavio javni natječaj.

Istaknuo je i da je Srbija dobila bacače raketa "iz jedne zapadne zemlje", ne navodeći više detalja.

Što se tiče Rusije, Vučić je ustvrdio da su pozivi iz EU-a na uvođenje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu "na brutalan način miješanje u naše unutarnje stvari".